D8 ve směru na Ústí blokují kolony, města zachraňují vlaky

Praha/Ústí nad Labem – Klíčovou roli v dopravní obsluze velkých měst zasažených povodněmi hraje v tyto dny železniční doprava. V Ústí nad Labem a Děčíně jsou nyní vlaky jediným způsobem, jak se dostat na některá místa. Důležitou roli hrají i v Praze, která zřejmě do pátku zůstane bez metra. I samotná železnice má ale problémy, v Ústí musel být kvůli uzavřenému nádraží například zrušen vlak do Vaňova. Na tratích Praha – Kralupy nad Vltavou a Praha – Beroun jsou zase porouchaná zabezpečovací zařízení, mimo provoz je jedna z hlavních východočeských tratí a řada lokálek. Na silnicích bylo uzavřeno na 120 úseků včetně několika míst na silnicích první třídy. I dálnice D8, která byla pro řadu řidičů v zatopených severních Čechách záchranou, začíná kolabovat. U Prahy ve směru na Ústí ji blokují dlouhé kolony.

Dálnici D8 u Prahy ve směru na Ústí nad Labem blokují kvůli dopravnímu omezení kolony. Policie tam doprovází těžkou techniku, která jede podsypat podemletý pilíř mostu přes Vltavu. Na 15,5. kilometru se provoz ve směru z Prahy převádí do protisměru. Kolona sahá až k 8. kilometru, řekla kolem 18:00 mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Na dálnici podle ní vznikají krizové situace, někteří motoristé se snaží couvat nebo otáčet. Policie žádá řidiče, aby vydrželi v kolonách a nechali volný střední pruh. Ve směru na Prahu je doprava bez omezení.

Právě dálnice D8, která spojuje Prahu, Ústí nad Labem a Drážďany (ovšem s mezerou v Českém středohoří), je přitom mimořádně důležitá pro spojení v zatopených severních Čechách. Vedoucí dopravní policie v Ústeckém kraji Jiří Ušák uvedl, že policisté proto budou tolerovat, pokud řidiči dálnici mezi Roudnicí a hranicemi s Německem použijí, aniž by měli dálniční známku.

Jinak než vlakem to v Ústí a Děčíně nejde

Železniční doprava ukazuje během povodní dvě tváře – zatímco na některých místech není na vlaky spolehnutí, jinde je to pro lidi jediná spása. V Ústí nad Labem nahrazuje silniční spojení vlaková linka do odříznutého Střekova, odpoledne ale přestal jezdit speciální vlak do čtvrti Vaňov, důvodem je uzavření ústeckého hlavního nádraží. Velká voda zaplavila podchod pod kolejištěm hlavního nádraží. Budovu hlavního nádraží České dráhy uzavřely kolem 15:30, postupně se zaplavují odbavovací prostory. „Pokud Labe dosáhne k 11 metrům, bude stále ještě kolejiště nad vodou, odbavovací prostory ale budou nepřístupné,“ uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Ústí nad Labem:

Návrat Labe do koryta v Ústí nad Labem po kulminaci potrvá přibližně pět dní. Řeka má ve městě kulminovat ve středu odpoledne na 11,3 až 11,5 metru. Bude dosaženo stoleté vody. Vyplývá to z jednání Krizového štábu Ústeckého kraje. V 19:20 byla hladina Labe v Ústí nad Labem na 996 centimetrech. Podle mluvčí kraje Magdaleny Hanáčkové bylo v Ústeckém kraji evakuováno zhruba 9 000 lidí. Krizový štáb předpokládá, že snížení odtoku z vltavské kaskády umožní rychlejší odtok vody z území.

I po dobu uzavření hlavního nádraží budou vlaky stanicí projíždět. Budou tam zastavovat jen mezinárodní rychlíky a rychlíky na trase Praha - Děčín, cestující odtud na nádraží Západ odveze kyvadlový vlak.

MEZIBŘEŽNÍ VLAKY

Zvláštní osobní vlaky spolu s řádnými osobáky a rychlíky zajišťují spojení mezi stanicemi Ústí nad Labem-západ a Ústí nad Labem-Střekov. Vlak na Střekov ale nejezdí podle dříve zveřejněných jízdních řádů. Vlaky budou vyjíždět operativně hned, jak se naplní. Poslední v úterý vyjede ve 23:40, ve středu první asi ve 04:30. Vlaky jsou zdarma.

VAŇOVSKÉ VLAKY

V Ústí nad Labem přestal jezdit speciální vlak do čtvrti Vaňov, důvodem je odpolední uzavření ústeckého hlavního nádraží. Lidé mohou místo něj využít pravidelné osobní vlaky.

  • Nádraží v Ústí nad Labem autor: Zdenko Remiaš, zdroj: Krizová mapa Česka
  • Speciální vlak z Ústí nad Labem do odříznuté čtvrti Vaňov autor: Zavoral Libor, zdroj: ČTK

Klíčovou roli v dopravní obsluze hrají vlaky také v Děčíně. Uzavírka mostů přes Labe ještě zcela neodřízla oba břehy ve městě, protože zůstává otevřen nový most. Hasiči ale přestali odčerpávat vodu v podjezdu pod nádražím a ten musel být uzavřen. Silniční most ještě zůstává otevřený. Zřejmě ale bude nutné jej uzavřít. Mezi oběma břehy tak budou jezdit už jenom vlaky, a to jednak pravidelné (jízdní řád), jednak kyvadlový motorák. Dopoledne motorák ale kvůli poruše několik hodin nejel, jednotka Regionova se rozbila a bylo nutné nasadit starší vůz. Dvakrát denně vyjela mezi oběma břehy i lokomotiva s nákladním vagonem pro drobné zásobování.

I železnice má problémy

Železnice se v zaplavených oblastech sama potýká s řadou problémů. Omezení se dotklo i hlavní trati z Prahy na Ústí nad Labem a Děčín. Kvůli nefunkčnímu zabezpečovacímu zařízení a výpadkům proudu vlaky nabíraly velká zpoždění. Kvůli nepravidelné regionální dopravě zastavují dálkové vlaky v Kralupech.

Rozvodněná Berounka potom ohrožuje trať Praha – Beroun, vlaky mají nařízenou pomalou jízdu z Radotína až na Karlštejn. Další zpoždění vzniká kvůli porouchanému zabezpečovacímu zařízení i mezi smíchovským a radotínským nádražím v Praze. Vlaky ovšem projíždějí zaplavenou zastávku ve Velké Chuchli.

  • Povodeň v Děčíně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474099.jpg
  • Vlak na mostě přes Labe v Děčíně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474097.jpg
  • Povodeň v Děčíně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4741/474096.jpg
  • Vodácký areál 3. června ve Štětí na Litoměřicku autor: Vít Šimánek, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/48/4739/473815.jpg

Nejvýznamnější tratí, která je kvůli záplavě zcela mimo provoz, je dráha na pravém břehu Labe Kolín – Ústí nad Labem, kterou řeka zaplavila. Vlaky nejezdí mezi Mělníkem a Štětím. „My se budeme snažit zajistit kyvadlovou autobusovou dopravu mezi Mělníkem a Štětím. Z Ústí nad Labem do Štětí budeme vypravovat rychlíky podle jízdního řádu, pokud to půjde. Na druhé straně z Mělníku budeme také operativně zajišťovat rychlíky,“ uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová. Dráhy ovšem již odřekly dva rychlíky mezi Mělníkem a Kolínem. Mimo provoz je také významná východočeská trať Chlumec nad Cidlinou – Trutnov. V Hostinném je zaplavené kolejiště, jezdí proto náhradní autobusová doprava z Hostinného do Kunčic nad Labem.

Správa železniční dopravní cesty uzavřela i další trati, jde o lokálky v Jihočeském, Středočeském a Libereckém kraji. „Pokud to silnice umožňují, zajišťujeme náhradní autobusovou dopravu,“ ubezpečila mluvčí Šubová.

PŘEHLED OMEZENÍ NA ŽELEZNICI (web ČD)

MAPA ZPOŽDĚNÍ VLAKŮ (web Babitron)

Pod vodou je přes 100 silnic

Mimo provoz nebo sice průjezdných, ale částečně zaplavených bylo na 120 silničních úseků. Jejich počet ale postupně klesá. Uzavírky jsou ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. Na silnicích první třídy jsou povodňové uzavírky už výhradně na severu Čech. „V západních Čechách už jsou otevřené všechny silnice první třídy a v Jihočeském kraji také,“ řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Většina silničních mostů přes Labe je uzavřena

Nejtěžší plánování cesty čeká na řidiče, kteří potřebují po mostech překonat rozvodněné řeky. Uzavřena je většina silničních mostů přes Labe – v Ústí nad Labem, Litoměřicích, od 18 hodin také v Roudnici – a také přes Vltavu, nad niž se řidiči nedostanou v Kralupech ani na Libeňském mostě v Praze.

Na území Ústeckého kraje zůstává po uzavření roudnického mostu pro kamiony jediná možnost přejet Labe, a to přes litoměřický most Generála Chábery. „Most zůstane otevřený. Byl proto takhle vysoko konstruovaný, aby odolal i povodni jako v roce 2002,“ řekl starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč.

UZAVÍRKY SILNIC A NEHODY (web Dopravní info)

Praha přišla o několik výpadovek

Velká omezení pocítí řidiči, kteří chtějí odjet z Prahy nebo do ní přijet. Uzavřena zůstává Strakonická ulice, která slouží jako výpadovka na jihozápad a přechází v příbramskou rychlostní silnici R4. Zítra kolem poledne by se ale pro MHD měla otevřít. Na pravém vltavském břehu jsou neprůjezdné komunikace v Modřanech, auta se nedostanou také na silnici z Prahy na Roztoky. Neprůjezdná je také Povltavská ulice v Libni a nábřeží na pravém břehu v centru města.

Ulice V Holešovičkách, která představuje severní část magistrály a přivádí do centra dopravu ze severu města i od dálnice D8, jezdí ve směru do centra pouze jedním jízdním pruhem. Policie totiž v Holešovicích odklání dopravu do oblasti Buben, omezení se netýká pouze městské hromadné dopravy.

PRAŽSKÁ DOPRAVA (web hl. m. Prahy)

Metro stále nejezdí, velké potíže mají tramvaje

Provoz pražského metra je ještě slabší než v pondělí. V centru města nejezdí ani jedna linka, nově neobsluhuje linka A stanici Muzeum, linka B nejezdí na Smíchov ani do Vysočan. Zavedena je náhradní doprava v podobném rozsahu jako v pondělí, tedy autobusy X-C z Kobylis na Pražského povstání, tramvaje X-B z Lehovce na Radlickou a X-A z Podbaby na Olšanské náměstí.

Povodňové výluky pražské MHD

METRO:

  • linka C: nejezdí Kobylisy–Muzeum (Ládví–Kobylisy a Muzeum–Pražského povstání pouze kyvadlová doprava)
  • linka B: nejezdí Hloubětín–Radlická
  • linka A: nejezdí Dejvická–Náměstí Míru

TRAMVAJE:

  • nejezdí: 2, 4, 5, 6, 8, 14, 17, 24
  • mimořádné linky: 34 (Ortenovo náměstí–Starý Hloubětín), X (Vozovna Kobylisy–Sídliště Ďáblice)
  • omezení: linka 3 jezdí pouze do Braníka, spojení do Modřan zajišťují autobusy 139, 157 a 165
  • linka 18 objíždí Smetanovo nábřeží přes Újezd

V tramvajové síti je nejvážnější situace na jihu města na pravém vltavském břehu. Tramvaje nejezdí z Braníka do Modřan, kde je zatopená trať. Nahrazují je autobusy. Mimo provoz zůstávají pražské lanovky a také přívozy.

Kromě tramvají a autobusů slouží jako náhrada zrušených linek železnice. Nejezdí sice městská linka S41 ani Posázavský pacifik (S8 a S80) z Prahy do Jílového a do Dobříše, zato jezdí jako částečná náhrada za metro B posilové vlaky z Vysočan na Smíchov, současně zastavují rychlíky v Horních Počernicích. V provozu je i nová linka z Masarykova nádraží do Čakovic. Jízdenky z MHD na území Prahy mimořádně platí i ve všech rychlících a expresních vlacích.

Již ve středu chce dopravní podnik cestování po městě zpříjemnit. Ráno otevře pět stanic metra. Všechny stanice pak budou v provozu od pátku.

AKTUALITY O PRAŽSKÉ MHD A PŘÍMĚSTSKÉ DOPRAVĚ (web ROPID)

AKTUÁLNÍ INFORMACE O MHD (web DPP)