Povodně na Mělnicku očima čtenářů

Praha – Dramatická situace panuje na soutoku Vltavy a Labe na Mělnicku. Vltava se ve Vraňanech blíží hranici extrémní povodně a stále se zvyšuje i hladina Labe. Ráno se navíc protrhl vraňansko-hořínský plavební kanál, který situaci v okolních obcích dále zkomplikoval. Své domovy musely opustit stovky lidí. Podívejte se, jak obyvatelé postižených míst komentují situaci a co zachytily jejich kamery a fotoaparáty.

V Hoříně, který je od Mělníka oddělen Vltavou, muselo být evakuováno asi 700 lidí. V obci totiž přetékla protipovodňová hráz dlouhá asi 300 metrů. Uživatelka Misa Williams psala na facebookovém profilu ČT24: „Voda z přetékající protipovodňové hráze už zaplavila nejméně tři ulice, přilehlé zahrady a domy, teče už i do centra. (…) Všichni lidé musí okamžitě opustit obec, týká se to i hasičů a dělníků, kteří u hráze pomáhali. Ve Vrbně, které je součástí Hořína, bude muset vrtulník zachránit z pěti domů deset lidí, kteří už požádali policii o pomoc.“ 

Starosta Hořína Jaroslav Vrba krátce po jedné hodině odpoledne vyhlásil evakuaci pro celé území obcí Brozánky, Hořín, Vrbno a Zelčín. „Kdo budete potřebovat odvoz, případně odvoz a ubytování – obraťte se na obecní úřad, případně starostu. Evakuační středisko je pro nás škola v Cítově,“ napsal starosta do Krizové mapy ČT. V obci zůstávají obsluhy čerpadel, hasiči a členové krizového štábu s povolením obecního úřadu.

Přetékající hořínská hráz (zdroj: ČT24)

Dalších asi 120 lidí muselo opustit obec Kly, která leží těsně u Labe. Nedaleké Obříství je prý zaplavené ze dvou stran a voda stále stoupá. „V současné chvíli se k ní už nedá z Mělníka dostat jinudy než přes Kostelec nad Labem, jelikož spojující Štěpánský most byl již uzavřen,“ píše na facebooku uživatelka Elí Roškotová. 

Ráno se protrhl plavební kanál v Lužci nad Vltavou. Proto byla nařízena dobrovolná evakuace – obec opustilo asi 700 obyvatel, celkem žije v Lužci asi 1400 lidí. Povinná evakuace ale zatím vyhlášena nebyla. „Zatím se hladina v kanálu a obci drží na stejné výši. Podle mě je tak půlka obce pryč a ze zaplavených oblastí jsou pryč všichni,“ uvedla pracovnice obecního úřadu. Lužec z jedné strany obtéká Vltava a přetíná ho právě i vraňansko-hořínský kanál.

Šárka Zelenková sdílela na facebookovém profilu ČT24 video, které ukazuje zaplavenou Libiš dnes kolem 11:00. Obec leží jižně od Obříství v těsné blízkosti Labe.

Povodeň Libiš (zdroj: ČT24)