Labe v Litoměřicích na devíti metrech, Ohře omývá Terezín

Mělník/Litoměřice – Vrchol Labe se dostal za soutok s Vltavou a hráz chránící Mělník tak o osm centimetrů ustála masu vody z obou řek. Pro větší jistotu musí hladina klesnout o 20 centimetrů. Na kulminaci Labe čekají v Litoměřicích. Podle aktuálních předpokladů Povodí zde měla řeka kulminovat už brzy ráno, nyní se několik hodin drží na devíti metrech. Relativně příznivé zprávy přicházejí z Terezína, Ohře, která se zde setkává s Labem, oproti původním předpokladům zaplavila jen spodní části několika domů.

MĚLNÍK: Hráz velkou vodu zatím ustála

V Mělníku voda klesá tempem 2 centimetry za hodinu, po 17. hodině byla ve výšce těsně přesahující 9 metrů; městu tak již nehrozí akutní protržení hráze, která ho chrání před rozvodněným Labem. Hasiči oslabenou část zatížili panely a dalším materiálem. Patu hráze se tak podařilo upevnit. „Šli jsme do situace, že kdyby se hráz protrhla, tak by tam asi několik lidí zůstalo,“ podotkl starosta obce Ctirad Mikeš. Dodal, že ke katastrofě chybělo, aby se hladina zvedla o osm centimetrů.

Kdyby došlo k protržení hráze, vznikla by třímetrová vlna, která by zaplavila 350 budov až do výšky pěti metrů. Bariéra kromě Mlazic chrání i další evakuovanou část Pšovku, kde protékala voda v úterý večer. Z obou částí bylo evakuováno kolem 1 500 obyvatel. „Dokud hladina neklesne ještě o 20 centimetrů, nemáme vyhráno,“ řekl k situaci Mikeš. „Kdyby nedošlo k poklesu vody a tento stav trval delší dobu, hráz může mít problémy,“ doplnil středočeský hejtman Josef Řihák.

Až do výše tří metrů je zatopená obec Hořín na druhém břehu Labe, pod vodou je 114 domů; řeka zde překonala zábrany jen o několik centimetrů, nyní zvolna ustupuje. Situaci ale komplikuje protržený Vraňansko-hořínský plavební kanál, který zaplavuje silnice.

ROUDNICE: Labe dosáhlo vrcholu

V Roudnici Labe kulminovalo na devíti metrech. Lidé v obci si stěžují, že protipovodňové stěny byly nedostatečně připraveny a byla použita špatná technologie. „Nasazení mobilních protipovodňových zábran v Roudnici nad Labem bylo připravováno na původně avizovanou dvacetiletou povodeň. Samotná technologie umožňuje v Roudnici nad Labem ochranu maximálně na padesátiletou povodeň. Vzhledem ke skutečné záplavě, která dosahuje výšky stoleté úrovně, nemohl systém splnit svoji funkci,“ vysvětlila mluvčí roudnické radnice Klára Kolorosová.

Město je průjezdné, ale na mostě platí omezení pro nákladní vozy nad 7,5 tuny. 

KŘEŠICE: Na čísla roku 2002 Labe zřejmě nevystoupá

Velká voda se rozlila také v Křešicích. Labe zde ale stoupá pomaleji, a tak existuje naděje, že nedosáhne výšky hladiny z roku 2002. Tehdy voda kulminovala na 10,35 metru, nyní by mělo jít o 9,6 metru; čas kulminace se ale odkládá až na půlnoc (oproti původnímu poledni), za pomalejším stoupáním hladiny je podle starosty Václava Kovaříka rozliv rozvodněné řeky a také snížení odtoku z Vltavské kaskády. Křešice jsou zcela zatopené, v obci zůstává 18 občanů, kteří odmítli evakuaci.

LITOMĚŘICE: Kulminaci očekávají pozdě odpoledne

Litoměřice dál po proudu se zatím na kulminaci Labe připravují, hladina se drží již několik hodin na úrovni devíti metrů a zatím není jasné, zda se bude ještě zvedat. „Je naděje, že hladina by mohla být o dva metry nižší než v roce 2002. Ještě včera to přitom vypadalo, že bude nižší o pouhý metr,“ uvedla mluvčí litoměřické radnice Eva Břeňová s tím, že prognózy ještě v úterý mluvily o tom, že Labe vyšplhá až k deseti metrům.

Ve městě jsou evakuované dvě ulice v dolní části města v blízkosti Labe a část čtvrti Želetice, která leží na druhém břehu řeky. Podle Břeňové má být pro oblast Litoměřicka a Roudnicka k dispozici 200 vojáků. Do svého koryta se má řeka vrátit asi do pěti dnů.

TEREZÍN: Ohře do města zatím nevtrhla

V Terezíně voda zasáhla jen spodní části několika domů v blízkosti křižovatky směrem na Litoměřice. Je možné, že sem už více vody nenateče. Podle původních odhadů tu mělo být až půl metru vody z Ohře. Řeka zatím zaplnila vodní systém, který je součástí terezínského opevnění. Řeka už ale podle Čechové několik hodin nestoupá, drží se stále na stejné úrovni. Voda se nedostala ani do Památníku Terezín, který leží v Malé pevnosti; chrání ho nově vybudovaná protipovodňová hráz.

Podle starostky Růženy Čechové město zřejmě neohrozí ani voda z Labe, do kterého se Ohře vlévá v nedalekých Litoměřicích. Právě zpětná vlna labské vody zaplavila Terezín před 11 lety do výšky 1,5 metru.

D O L N Í   T O K   V L T A V Y :

ZÁLEZLICE: Za spadlý dům dá obec 210 tisíc

V Zálezlicích na Mělnicku se už někteří vracejí domů, voda tady klesla o třicet centimetrů. Podle původního plánu hráz měla obepnout Zálezlice od Labe i od Vltavy. Jenže stavět se začalo až loni v září a dodnes není hotová; řeka tak prorazila nedokončenou hráz. Obec chce svým lidem pomáhat jako před 11 lety: pokud jim spadl dům, dostanou odškodné 210 tisíc korun, při vyplavení 60 a na další škody 5 tisíc korun.

KRALUPY: Vltava poklesla, pomáhají Zlínští

V Kralupech nad Vltavou, kde už se hlavní povodňová voda přehnala, čekají evakuovaní obyvatelé na návrat do svých domovů, někteří se budou moci vrátit již dnes. Evakuována jsou v Kralupech dvě sídliště, nemocnice, domov pro seniory a několik ulic. V opuštěných objektech došlo k případu rabování.

Voda nyní zůstává přímo u řeky a v centru města, tyto laguny odčerpávají hasiči. Zpřístupnění komunikací se předpokládá během čtvrtka. Kralupští začali s čistěním ulic, zaplavené budovy nechají posoudit statikem, zda nejsou podmáčené. Poté začnou odčerpávat vodu. „V letošním roce voda, která zaplavila město, postupovala pomalu a netvořil se proud, takže si myslím, že tam statika narušena není,“ řekl starosta Petr Holeček. Ve městě pomáhají zlínští policisté a hasiči.

VELTRUSY: Zámku se voda vyhnula

Hladina Vltavy ve Veltrusích sice opadává, stále jsou zde ale zatopeny velké plochy. „Hodně nám pomohla povodňová hráz, kterou jsme postavili v loňském roce. Sice se přes ní voda přelila, ale nebýt jí, byli bychom na tom podstatně hůře, ulice by byly zaplaveny ve větším rozsahu,“ připustil starosta obce Richard Kyselý.

Letošní povodně ale zřejmě nezpůsobily výrazné škody na samotném zámku Veltrusy, který po povodních v roce 2002 prochází rekonstrukcí. „Areál prošel kulminací Vltavy, stále jsou uzavřeny přístupové cesty, zaplavená je obora, park a louka. Zasaženy jsou menší stavby a pavilony v parku (…) Zámek zaplaven není, probíhá zde rekonstrukce a zámecký mobiliář je dlouhodobě umístěn na jiných objektech ve středních Čechách,“ vysvětlil starosta.