Hráz u Lovochemie vydržela. Podnik se brzy vrátí do provozu

Lovosice - U chemického závodu Lovochemie v Lovosicích na Litoměřicku, který leží v těsném sousedství Labe, prosakovala protipovodňová hráz. Podařilo se ji ale udržet. Ke znečištění vody údajně nedošlo, výrobu chemička přerušila už v neděli. Areál navštívili premiér Petr Nečas a ministr zemědělství Petr Bendl (oba ODS). K přelití protipovodňové hráze zbývalo podle premiéra asi 30 cm. Voda už ale začala klesat, provoz může být obnovený do 10 dní.

Žádná ekologická katastrofa nehrozí, prohlásil již dopoledne mluvčí společnosti Agrofert Karel Hanzelka. Všechny chemikálie a hnojiva pracovníci včas odklidili do bezpečí. „Bylo uděláno všechno pro to, aby nebylo ohroženo životní prostředí,“ uvedl premiér Nečas. Lovochemie je největší domácí výrobce průmyslových hnojiv.

„Chtěl bych poděkovat všem, kteří se tady starali o integrovaný záchranný systém,“ řekl ministr Petr Bendl. Zmínil Povodí Vltavy a Povodí Ohře.

Dopoledne se objevily zprávy, že hráz kolem chemičky se protrhla, později však byly dementovány. „K protržení hráze nedošlo, jedná se o průsak. Díra je v podzemí a voda odtud vyvěrá. Zvládáme čerpání, stabilita stěny není ohrožena,“ vysvětlil Jindřich Zídek z Povodí Labe.

Řízené zatopení areálu

Společnost během včerejšího dne uvažovala o řízeném zatopení areálu. „Pokud by povodňová vlna vtrhla do areálu najednou, mohla by způsobit velké škody na zařízení. Jestliže budeme pouštět vodu řízeně, vyhneme se takovým škodám,“ vysvětlil Hanzelka. Opatření nebylo nezbytné.

Chemický závod Lovochemie
Zdroj: ČT24

Lovochemie a sousední Preol už v neděli preventivně přerušily provoz a podniky jsou od té doby evakuovány. Na místě zasahovaly hasičské jednotky Lovochemie a také hasiči z Litoměřic a Lovosic. „Hlášení o problémech s hrází jsme dostali po osmé hodině, celý areál by měl být prázdný,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan.

Obě továrny patří do skupiny Agrofert Holding. Lovochemii zaplavila voda již v roce 2002. Tehdy škody společnost vyčíslila na 200 milionů korun.