Krkonoše: Co všechno dokáže Černohorský potok

Hradec Králové - Víkendové povodně nadělaly na majetku ve správě Krkonošského národního parku (KRNAP) škody za desítky milionů korun. Přívaly vody v nejvyšších českých horách poškodily zejména lesní cesty a turistické chodníky. Některé cesty voda úplně odnesla. Na několika místech se sesula půda. Živel nejvíce řádil ve Svobodě nad Úpou. Povodňová vlna tu zaplavila desítky domů a úplně odřízla hlavní tah do Pece pod Sněžkou. Silnici do Janských Lázní zase změnila doslova v koryto řeky.

Auta i domy zalité bahnem, podemleté silnice a uprostřed města jezero – tohle všechno dokáže Černohorský potok.

  • Ředitel KRNAPu Jan Hřebačka: „Největší škody jsou z okolí Janských Lázní, Svobody nad Úpou, Horního Maršova a Rudníka. Například z Horního Maršova máme první informace, že škody na cestní síti jsou katastrofální. Prakticky se nikam autem nedá dostat.“

Poslední velké povodňové škody Krkonoše postihly v létě 2009. Správa parku je tehdy vyčíslila na více než 12 milionů korun. Přívalové deště poškodily desítky cest a svážnic, zničeno bylo 9600 metrů krychlových dřevní hmoty.

Nynější povodeň v hradeckém kraji zatím nejvíce udeřila v neděli časně ráno v Podkrkonoší, kde se rozvodnily přítoky horního Labe. Velká voda nejvíce zasáhla Hostinné a Rudník. V Trutnově v neděli záchranáři vytáhli z Úpy tělo muže. 

Velké škody povodně způsobily rovněž v Krkonošském národním parku (zdroj: ČT24)