Velká voda vzala Jaroměři historický most, musí se zbourat

Jaroměř (Náchodsko) – Zatímco Kamenný most v Písku poničený povodní v roce 2002 vydržel, Komenského most v Jaroměři to nedokázal. Radnice totiž most z 19. století, který v noci na pondělí poničilo vzedmuté Labe, chystá zbourat. Plánuje to co nejdříve, konkrétní postup by mělo v polovině června projednat mimořádné zastupitelstvo. Následně by radnice chtěla postavit nový most. U něj se náklady odhadují v řádu desítek milionů korun.

Historický most nevydržel mohutný nápor vodního živlu valícího se po Labi z Krkonoš. Podpěrný pilíř mostu mezi školou Na Ostrově a hlavním náměstím se rozštípl a následně se zřítila jedna ze železných lávek. Most nechala radnice okamžitě uzavřít a povolala odborníky. Energetici museli také obnovit dodávky elektřiny, která po pádu mostu na náměstí a v okolí vypadla. V pondělí večer dva obří jeřáby zřícenou lávku z koryta vytáhly. „Most je nenávratně poškozen, a to včetně pilíře,“ řekl starosta Jiří Klepsa.

Demolice bude stát v řádu statisíců korun. Na kolik přijde nový most, to je otázkou. Starosta věří, že vše se zvládne i finančně, pokud bude potřeba, plánuje požádat o pomoc i kraj. Odstranění mostu o délce 38 metrů a odhadované váze přes 200 tun nebude podle starosty jednoduché. Bude třeba i součinnosti Povodí Labe, aby na labské přehradě Les Království snížilo odtok. „Most by měl být v průběhu asi 14 dní podepřen speciálními ocelovými konstrukcemi. Pak se most kvůli maximálnímu odlehčení zbaví asfaltu a betonu, aby k odstranění zůstala jen holá konstrukce,“ řekl Klepsa. Zboření čeká i poničený pilíř, jehož zřícení podle odborníků nyní nehrozí. Nový most by měl být podle Klepsy bez pilíře v řece.

Komenského most přes Labe v Jaroměři byl postavený v roce 1884, v roce 1931 přibyla boční lávka. Přes most vede například červená turistická značka mezi Kuksem a Hradcem Králové. Jaroměř plánovala v těchto dnech zahájit opravu bočních lávek mostu, které byly z bezpečnostních důvodů uzavřeny. 

Most v Jaroměři možná čeká kompletní demolice (zdroj: ČT24)