V Praze se otevře Libeňský most, uzavřených silnic ubývá pomalu

Praha – Doprava se po povodních stále nevrátila k normálu. V Ústeckém kraji zůstávají mimo provoz i nejdůležitější silnice, protože jsou stále zatopené. Mimo provoz zůstává i pravobřežní polabská železniční trať. V Praze se již provoz výrazně zlepšil, metro jezdí po celé své trase, některými stanicemi však pouze projíždí. Také Strakonická ulice, která spojuje Prahu s jihem Čech, už je k dispozici nejen MHD, ale i automobilům. Od večera je pro běžný provoz otevřen i příjezd z dálnice D8 ulicemi V Holešovičkách a Argentinskou. V sobotu v 9:00 se otevře také Libeňský most.

Pražské metro má v plném provozu všechny tři linky, vlaky však některými stanicemi jen projíždějí. Zatím neobsluhují Holešovice, Libeň, Karlín, Staré Město a Malou Stranu. V provozu zůstává jedna náhradní linka X-C, která spojuje se zbytkem linky C Holešovice, pro lepší spojení otevřených stanic metra B s těmi uzavřenými je potom odkloněna tramvaj 8 přes Nádraží Vysočany.

Neobsluhované stanice metra

  • linka C: Nádraží Holešovice, Vltavská, Florenc
  • linka B: Palmovka, Invalidovna, Křižíkova, Florenc a dlouhodobě vyloučená Národní třída
  • linka A: Malostranská, Staroměstská

Oproti čtvrtku je provoz metra zase o něco lepší, ještě včera totiž linka C přes Holešovice ani neprojížděla, protože ve stanici Nádraží Holešovice prosakovala voda. „Hasiči v noci vodu odčerpali. K dalším problémům nedochází. Situace je pod kontrolou, cestující nemusí mít absolutně žádný strach,“ ujistil generální ředitel pražského dopravního podniku Milan Křístek.

Další zlepšení připadne v úvahu zřejmě v pondělí, možná o víkendu. Dosud nepřístupné stanice jsou mimo provoz proto, že mají u vchodu postavené protipovodňové zábrany. „Až voda poklesne pod 1 500 kubíků za sekundu, začneme zábrany odstraňovat a otevírat stanice pro veřejnost,“ uvedl Křístek.

Provoz metra dne 7. 6. 2013
Zdroj: ČT24

PŘEHLED VÝLUK V PRAŽSKÉ MHD A PŘÍMĚSTSKÉ DOPRAVY (web ROPIDu).

NOVINKY O OBNOVOVÁNÍ PROVOZU PRAŽSKÉ MHD (web DPP).

Tramvaje jezdí všechny, v provozu je i petřínská lanovka a všechny vlaky

V plné síle jsou také pražské tramvaje, ačkoli také v jejich síti přetrvávají dílčí omezení. Jako poslední začala odpoledne jezdit linka 17 po otevření trati v Troji. Protože však ještě nemůže na Smetanovo nábřeží, objíždí ho z Jiráskova náměstí přes Vodičkovu, Masarykovo nádraží, Těšnov a Vltavskou. Linka 18 jezdí v centru odklonem přes Malostranské náměstí.

Do provozu se již vrátila pozemní lanová dráha Újezd–Petřín, která je součástí pražské MHD. Především pro studenty ze strahovských kolejí, které vozí do centra, začala ráno jezdit, ovšem bez zastávky na Nebozízku. Městská železnice odpoledne posílila o poslední uzavřenou zastávku ve Velké Chuchli. Uzavřena byla od pondělí, kdy její podchod zaplavila voda, teď je suchá a vlaky na ní opět zastavují. Na dnešek je naplánováno také ukončení zvláštní vlakové linky S34 z Masarykova nádraží do Čakovic. Obnoven byl provoz autobusových linek v oblasti Obchodního náměstí v Praze 12.  

Jízdenky PID od soboty v rychlících platit nebudou

Od soboty se ruší uznávání jízdenek Pražské integrované dopravy v rychlících, sdělil mluvčí ROPID Filip Drápal. Jízdenky zůstanou platné na pravidelných vlakových linkách R3, R4 a R5, kde se uznávaly i před povodní.

Protipovodňové zábrany na Bubenském nábřeží
Zdroj: ČT24/Milan Dolejší

Jezdí Strakonická i Generála Šišky

Také řidiči se v usychající Praze mají lépe. Pro osobní dopravu je opět v provozu Strakonická ulice, která slouží jako výpadovka na Příbram a Strakonice. Zatím na ni nesmějí auta nad šest tun. Protože ji ohrožovala rozvodněná Vltava i Berounka, byla Strakonická neprůjezdná od pondělního rána, od středy po ní jezdila alespoň MHD. Nyní se musí řidiči ještě smířit s uzavřením jednoho jízdního pruhu. Kromě toho se ráno v Praze otevřela i ulice Generála Šišky v úseku Komořanská–Modřanská. Protože ale není zcela jisté, že se hladina Vltavy ještě nezvýší, nevyloučil pověřený primátor Tomáš Hudeček, že úseky těchto ulic opět neuzavře. „V případě, že se předpověď zhorší, tak jsme připraveni během řádu jednotek hodin protipovodňové bariéry znovu postavit,“ poznamenal.

V sobotu se otevře Libeňský most

Uzavřeno bylo ovšem v metropoli k dnešním 18:00 stále 39 ulic, například Hořejší, Janáčkovo a Smetanovo nábřeží, Modřanská ulice je k dispozici pouze městským autobusům. Na Severojižní magistrále přetrvává omezení od Vychovatelny na Těšnov kvůli zajištění nerušeného provozu zvláštní autobusové linky. Od večera je pro běžný provoz otevřen příjezd z dálnice D8 ulicemi V Holešovičkách a Argentinskou, zprovozněn byl také navazující podjezd pod Hlávkovým mostem. V sobotu v 9:00 by se měl pro dopravu otevřít také Libeňský most.

Česku stále chybí desítky silnic

V celé zemi bylo kvůli povodním uzavřeno přes 50 úseků silnic I. až III. třídy a více než 60 ulic a místních komunikací. Dnes seznam uzavřených silnic rozšířily uzavírky části silnice I/30 v Lovosicích, silnice druhé třídy u Obříství a Újezdce na Mělnicku.

K zasaženým tahům patří i dálnice D8, které poškodila velká voda most u Veltrus. Jezdí se přes něj v každém směru pouze jedním pruhem, kamiony nesmějí mezi 9. a 18. kilometr vůbec, nařízená objízdná trasa vede po silnicích R7, I/7, I/28 a I/13 z Prahy přes Louny a Most do Teplic. Uzavřen zůstává také exit 68 u zaplaveného Ústí nad Labem. Stará silnice II/608 není k dispozici, v oblasti Nové Vsi a Veltrus je uzavřena.

Sesuv půdy na D8

Sesuv podmáčené půdy u Litochovic nad Labem postihl rozestavěnou část dálnice D8. V noci zavalil stovky metrů již hotové vozovky, samotnou obec neohrozil. Premiér Petr Nečas (ODS), který dnes obec navštívil, uvedl, že nyní je nutné sesuv stabilizovat a postarat se o bezpečnost místních obyvatel. Podle mluvčí stavební firmy Eurovia Petry Kučerové sesuv nesouvisí se stavbou. Dostavbu dálnice ale může prodražit až o stovky milionů a může také posunout termín dokončení. Dálnice by měla být dokončena v roce 2015.

Záplava u silnice Lovosice–Litoměřice
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Státní silnice zůstávají uzavřeny v labském údolí, pod vodou je tah I/30 od Lovosic po Ústí nad Labem, navazující I/62 přes Děčín až do Hřenska, v Děčíně je také uzavřena silnice I/13 v oblasti Pětimostí. Jsou na ní dva metry vody. Na objízdné trase ale již skončilo odčerpávání vody a zlepšila se její průjezdnost. Ochromené město je přesto dopravně přetížené. „Nechceme, aby nám lidi jezdili zbytečně auty po městě, aby jezdili z jedné strany na druhou. Doprava kolabuje, je totálně zacpaná,“ zdůraznila mluvčí magistrátu Markéta Lakomá. Ústí nad Labem zůstává bez silničních mostů, voda odřízla Mariánský most i most Edvarda Beneše, na který se doprava vrátí nejdříve o víkendu. Zatím přes řeku jezdí pouze vlak, který zajišťuje dopravu zraněných do nemocnice i zásobování Střekova.

SILNIČNÍ UZAVÍRKY A OMEZENÍ V ČESKU.

Auta nemohou také na tah I/15 od Lovosic přes Terezín po Litoměřice, uzavřen je včetně Tyršova mostu. V jižní části Středočeského kraje zůstávají uzavřeny silnice ve vltavském údolí, po komunikaci II/102 nejezdí auta z Prahy do Davle, uzavřena je také ve Štěchovicích. Neprůjezdná je také II/101 ve Zbraslavském údolí z Prahy do Dolních Břežan.