Pražský starosta se pustil do rozebírání zábran. Jde o trestný čin, varuje štáb

Praha – Krizový štáb hlavního města Prahy varoval starosty městských částí, aby se nepouštěli do odstraňování protipovodňových zábran bez povolení jeho a povodňové komise. Dopustili by se totiž trestného činu obecného ohrožení. Člen pražského krizového štábu Jiří Vávra (TOP 09) upozornil, že takový případ už se objevil. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) pro ČT řekl, že vzhledem k nejisté předpovědi počasí musí stěny ještě preventivně stát pro případ, že by se hladiny náhodou znovu zvedly.

Primátor Tomáš Hudeček pro Českou televizi uvedl, že podle prognózy počasí je víkendová situace nejistá. „Tedy se výslovně nedoporučuje odstraňovat protipovodňové zábrany ve větším rozsahu, neboť teoreticky se ještě může situace ze současného třetího stupně povodňové aktivity na počátku příštího týdne zhoršit,“ řekl primátor pro ČT.

Praha se podle něj připravuje i na variantu, že se hladina toků ještě zvedne. Některé modely předpovědi počasí totiž ukazují, že od pondělí by znovu mohly přijít srážky. A protože půda je stále podmáčená, dá se předpokládat, že spadlé srážky by znovu odtékaly říčními koryty. Vltavská kaskáda podle Hudečka stále vytváří retenci, odtok z ní je prý zhruba dvojnásobný oproti přítoku.

  • Tomáš Hudeček zdroj: ČT24
  • Jiří Vávra zdroj: ČT24

Podle Vávry jeden ze starostů už prý nechal otevřít tři prostupy v protipovodňové ochraně Prahy. „Pokud se toho někdo dopouští bez rozhodnutí povodňové komise a krizového štábu, je to trestný čin obecného ohrožení,“ uvedl Vávra. Kdyby přišla druhá povodňová vlna, mohla by podle Vávry nastat katastrofa.

Hudeček podotkl, že na některých místech se odstraňují pouze dílčí části bariér, pokud je nutné umožnit průjezd a podobně. „Ale po dohodě s městskými částmi necháváme tyto díly bariér odloženy na místě, hlídá je policie. V případě zhoršení situace jsme připraveni je v řádu několika hodin znovu postavit,“ dodal primátor.

  • Protipovodňová stěna zdroj: ČT24
  • Protipovodňová stěna zdroj: ČT24

Vodní toky v Praze lemuje 6 790 mobilních protipovodňových stěn o celkové délce 17 kilometrů včetně pevných částí. Pokud se někdo potřebuje dostat za zábrany, musí mít povolení magistrátního krizového štábu.

Do některých parků už se může

Během odstraňování následků velké vody se především odčerpává voda z podchodů, upravují se komunikace, aby byly znovu provozu schopné. Zprovozněna je, byť s omezeními, Strakonická ulice, provoz se vrátil i na ulici Generála Šišky v úseku Komořanská–Modřanská a na Obchodní náměstí v Praze 12. Krizový štáb také nařídil čerpání vody ze závodiště v Chuchli. „Do toho začínáme řešit další problémy – dezinfekci, deratizaci, protože vyvstává problém s potkany. Začínáme bojovat s komáry, musí se udělat plošný postřik lagun, které se vytvořily,“ uvedl Vávra.

Magistrát zpřístupnil další parky, třeba část Lobkovické zahrady, Strahovskou zahradu v
Praze 1 nebo Grébovku v Praze 2. Naopak uzavřen je nově park pod Mánesovým mostem, který je zaplavený vodou. Radnice Prahy 2 již začala v parku Folimanka s čištěním a chystá se kácení nebezpečných stromů. Již o víkendu by měl být otevřen.

V Praze platí stále třetí stupeň povodňové aktivity. Průtok vody ve Vltavě je kolem 1 730 metrů za sekundu. Druhý stupeň  pohotovost, se vyhlašuje, až spadne průtok pod 1 500 metrů za sekundu.

Rozhovor s Tomášem Hudečkem (zdroj: ČT24)