Voda v Nových Kopistech znatelně klesla

Terezín - Zatímco jinde voda klesala, do obce Nové Kopisty u Terezína ještě celý večer proudila voda. Záplava zasáhla asi 45 domů, některé do výše až 90 cm. Situace se už ale i tam znatelně zlepšila. Hasiči v současnosti vodu svádějí do Labe. Do samotného Terezína, odkud byly evakuovány stovky lidí, se lidé budou moci vrátit v sobotu nebo v neděli. Město zůstalo suché až na část Kréta.

„Voda v obci znatelně klesla. Hasiči si pomocí vrtulníku zmapovali pohyb vody v lagunách v okolí obce. V obci jsou nasazena tři čerpadla, z nichž dvě jsou vysokokapacitní. Voda je dálkovým vedením odváděna tak, aby odtekla do Labe,“ popsal mluvčí severočeských hasičů Lukáš Marvan. Dodal, že v obci působí také psychosociální tým.

Podle Miloslava Kubíčka, tajemníka terezínské radnice, je v Kopistech v různé míře zasaženo vodou asi 45 domů: „Jsou domy, kde voda dosáhla výšky 90 centimetrů či metru. Ale jsou i domy, které jsou nasuchu.“

Nové Kopisty nezaplavila Ohře, ale Labe

Podle zprávy, kterou vydalo Povodí Ohře, Nové Kopisty nezaplavila Ohře, která protéká Terezínem a nedalekými Bohušovicemi, ale Labe. „Průtok vody v dolní Ohři byl po celou dobu aktuální povodně pod úrovní dvouleté povodně, při její kulminaci přibližně v polovině mezi jednoletou a dvouletou povodní. Tato povodeň nemohla způsobit významný rozliv vody z koryta řeky,“ uvedl mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

„Při uvedeném průtoku Ohře není absolutně možné jejím průtokem zaplavit obec Nové Kopisty ležící přes 2,5 km vzdušnou čarou od řeky Ohře,“ podotkl Svejkovský a poukázal na to, že v rozhodnou dobu bylo výrazně rozvodněné právě Labe.

Voda do Nových Kopist pronikla již v noci na čtvrtek, když tu povolila hráz z navezené hlíny. Samotné město Terezín se podařilo před vodou uchránit. Záplavě neušlo jen asi deset domů ve čtvrti Kréta. V Terezíně bylo při povodni v roce 2002 asi 1,5 metru vody. Ta se nyní nedostala ani do Památníku Terezín. Zaplaveny ale byly obce Nové Kopisty a Počaply.

Terezín čeká, až voda uvolní cesty

Do vlastního Terezína se lidé budou moci vrátit o víkendu. Na cestách k městu zatím stojí voda, měla by ale brzy ustoupit. Jako první bude zřejmě otevřená silnice z Terezína ve směru na Prahu, kolem Památníku Terezín. „Jakmile budou přístupové cesty do Terezína volné, řekli jsme, že je sem pustíme. Tak buďto zítra (v sobotu), nebo v neděli,“ uvedla starostka města Růžena Čechová.

Ze 1 700 obyvatel Terezína jich více než 200 neuposlechlo výzvu k evakuaci a zůstalo ve městě; pod vodou je několik domů ve čtvrti Kréta. Tato část města není zahrnuta do soustavy zdejších protipovodňových opatření, která se momentálně dokončují, část z nich už se v ochraně před současnou povodní osvědčila. Starostka uvedla, že na Krétě se protipovodňová opatření nestaví, protože pro ně několik místních odmítlo poskytnout své pozemky.

Desítky domů zůstávají pod vodou i v obci Lužec nad Vltavou

Přes 200 lidí muselo opustit domovy i v Lužci nad Vltavou, ostrově mezi plavebním kanálem a Vltavou. Voda tam stále stojí v desítkách domů. I přesto, že rozbouřená Vltava dál klesá, v okolí Lužce zůstává v lagunách stále obrovské množství vody. Do zatopených domů se zatím nikdo nesmí vrátit natrvalo. Stále tu hrozí protržení protipovodňových hrází.

Jak se Česko vyrovnává s následky záplav, čtěte zde: