Zoo se dohodla s Hudečkem, postaví nový pavilon goril

Praha - Pražská zoo se dohodla s pověřeným primátorem Tomášem Hudečkem (TOP 09), že postaví nový pavilon goril. Kvůli hrozícím záplavám bude stát výš. Stavba může vyjít na desítky milionů, zoo chce část peněz získat sbírkou. Podle ředitele zoo Miroslava Bobka ale škody v zahradě po povodni nejsou tak vysoké, jak se čekalo. Bobek doufá, že nepřesáhnou 100 milionů, prvotní odhady byly 160 milionů.

„Není možné pavilon goril nechat v záplavové zóně,“ řekl Hudeček s tím, že protipovodňové věže a další zábrany nelze zvyšovat donekonečna. Zároveň se ale už dříve postavil proti rozšiřování protipovodňových zábran až k zoo, ohrozilo by to prý centrum Prahy. Kvůli následkům povodní v roce 2002 už zoo přestěhovala do horní části hrochy a slony. Nový sloninec se otevřel letos na jaře a vyšel na půl miliardy.

Miroslav Bobek: „Pavilonu goril by při vyšších úrovních hladiny znovu a znovu hrozilo zatopení, proto vyvineme úsilí směřující k tomu, aby byl pro gorily vybudován velmi brzo nový pavilon v horní části.“

Podle Bobka je nyní třeba přehodnotit rozmístění a konstrukci staveb v dolní části zahrady. Při záplavách tento týden byla pod vodou stejná plocha jako v roce 2002. Škody jsou nyní menší jen díky tomu, že vodní sloupec byl nižší, voda opadla rychleji a navíc neprotékala takovou rychlostí.

Gorily se možná do Dvora Králové stěhovat nebudou

Pracovníci zoo nyní zvažují, jak pavilon goril vysušit a opravit, aniž by museli gorily uspávat a stěhovat. Voda totiž pavilon nakonec tolik neponičila, zoo proto zvažuje, že by své maskoty nestěhovala do zoo ve Dvoře Králové, ale nechala je v Praze.

Pavilon goril byl postaven v devadesátých letech. Velká voda ho vyplavila už při ničivých povodních v roce 2002. Žádné konkrétní představy o tom, kde by měl stát nebo jak by měl vypadat nový pavilon, ale podle Bobka zatím zoo nemá. Stejně starý jako pavilon goril je i pavilon šelem. U něj zoo zvažuje, jak ho v případě další povodně zabezpečit a usnadnit evakuaci zvířat.

Lidé, kteří chtějí zoo pomoci, mohou přispět na speciální konto: 3070207/0100. Dobrovolníci se mohou hlásit přes facebookovou skupinu: Povodeň 2013 - pomáháme Zoo Praha!. Na sbírkovém kontu zoo je zatím přes dva a půl milionu korun. Zoo také ve středu 12. června uspořádá benefiční koncert v Lucerně.

Zoo po povodních (zdroj: ČT24)