Práce na třetím úseku D1 začnou 10. června

Praha – Třetí úsek z celkových 21 na dálnici D1, kde proběhne rozšíření a oprava vozovky, bude mezi Loktem na Benešovsku a Hořicemi na Pelhřimovsku, tj. 66. a 75. dálničním kilometrem. První fáze přípravných prací začne 10. června, potrvá do 21. července.

Pracovníci stavební firmy budou nejprve dálnici provizorně rozšiřovat. Pracovat budou v jízdním pásu ve směru na Prahu, kde uzavřou odstavný a pravý pruh. V provozu tak zůstane pouze levý pruh, současně ale budou mít řidiči mířící na Prahu k dispozici jeden pruh v opačném jízdním pásu. Obousměrně tak zůstane zachován provoz ve dvou pruzích, budou však užší, rychlostní limit se sníží na 80 km/h, oznámil mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. V rámci této fáze oprav by měly zůstat v provozu všechny dotčené sjezdy z dálnice. Sjezd na exitu 66 ve směru Čechtice a Kutná Hora bude ale možný pouze ve směru na Prahu.

Uzavřeno bude dále odpočívadlo Studený ve směru na Brno. Naopak provoz druhého odpočívadla Dunice, nacházejícího se v opačném směru, zůstane během rekonstrukce včetně benzinové pumpy bez omezení.

Ředitelství silnic a dálnic chce letos zahájit práce na čtyřech úsecích, na které má podepsány smlouvy s dodavateli. V první polovině května již zahájilo přípravu na modernizace úseků Větrný Jeníkov–Jihlava a Lhotka–Velká Bíteš, posledním letos zahájeným úsekem bude Šternov–Psáře.

Kdo se chystá na cestu úseky, kde práce probíhají, může se o tom, co ho čeká, poradit s Českou televizí. Pro řidiče připravila speciální internetové stránky www.dejednicka.cz. Zde se agregují veškeré informace, které Česká televize a divize Nová média mají k dispozici. Zájemcům poskytuje i speciální kalendář, kde díky spolupráci s Ředitelstvím silnic a dálnic bude možné zjistit přesné datum chystané rekonstrukce na všech úsecích.

Do šíření aktuálních informací přímo z místa rekonstrukce se mohou zapojit samotní řidiči. K tomuto účelu přichystala Česká televize několik projektů. Jedná se například o facebookovou stránku či speciální twitterovský účet, kam lidé mohou posílat své tweety.