Nákup rentgenů dohnal stíhaného exnáměstka Všetečku před soud

Hradec Králové - Státní zástupce podal k hradeckému okresnímu soudu obžalobu na bývalého prvního náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Rostislava Všetečku (ODS). Případ se týká nákupu rentgenů pro nemocnice Královéhradeckého kraje. Všetečka již dříve jakoukoli vinu odmítl. První jednání nařídil soud na začátek července.

Státní žalobce Všetečku viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku, kde trestní sazba činí dva roky až osm let vězení. Případ vyšetřovala protikorupční policie. Všetečka tvrdí, že vyšetřování žádnou škodu neprokázalo. Projekt dodávek rentgenů byl podle něj úspěšný a slouží tak, jak bylo zamýšleno. „Realizovaná část projektu digitalizace rentgenů bez problémů čtyři roky funguje a jsou s ní spokojeni nemocnice, lékaři i pacienti,“ uvedl.

Všetečka byl v minulosti stíhán i za předražený nákup nábytku do úřadu

Exnáměstek Všetečka v roce 2008 těsně před svým odchodem z funkce podepsal jako předseda představenstva zdravotnického holdingu smlouvu s firmou Puro-Klima na dodávku rentgenové techniky za 118 milionů korun. Rentgenové systémy pak dostaly nemocnice v Trutnově, Náchodě, ve Dvoře Králové a v Jičíně. Zakázka měla mít další etapy, ale nové vedení kraje v čele s ČSSD v ní už nepokračovalo a snažilo se z ní vyvázat.

Všetečka byl už dříve stíhán i v případu údajně předraženého nákupu nábytku do budovy krajského úřadu. Spolu s ním byli stíháni ještě další čtyři tehdejší radní kraje a někdejší úřednice kraje. Mezi podezřelými byl i bývalý hejtman Pavel Bradík (ODS). Okresní státní zastupitelství v Hradci Králové na jaře 2010 stíhání všech šesti podezřelých zastavilo.