Čtyři muže, kteří okrádali seniory, chytili policisté

Zlín – Nejméně třináct okradených seniorů zůstalo podle policie po návštěvách čtyř mužů, které kriminalisté dopadli ve Zlíně. Tři z nich obvinili policisté z podvodu nebo pokusu o podvod, posledního z krádeže. Seniory prý okrádali od roku 2010, způsobili škodu v řádu stovek tisíc korun. Vyšetřovatelé upozornili, že počet okradených se ještě může zvýšit.

Pachatelé činů, kvůli kterým nyní policie obvinila čtyři muže, se pokoušeli vylákat peníze od starších lidí trikem. Nejčastěji se vydávali za jejich příbuzné, kteří se ocitli v tíživé situaci. „Loni v červenci zavolal dvaačtyřicetiletý muž pětaosmdesátileté ženě z Písku na pevnou linku. Představil se jí jako její vnuk a požádal o peníze, které urgentně potřebuje na velmi výhodnou koupi automobilu. Jednalo se o částku 150 tisíc korun,“ popsala policejní mluvčí Jana Macalíková. Žena potom podle mluvčí peníze předala muži, který tvrdil, že je kamarádem domnělého vnuka.

Čtveřici mužů podezírá policie z podobných činů, kterých se dopustili po celé republice, oběti podle Jany Macalíkové často přišly o své celoživotní úspory. Kriminalisté dlouho hledali důkazy, kterými by mohli pachatele usvědčit. „Mimo jiné na ně ukázaly shodné pachové stopy. Máme důvodná podezření, že podobných podvodů zorganizovali společně nebo jednotlivě mnohem více,“ podotkla policejní mluvčí.

Podle policistů se o okrádání a podvádění seniorů pokouší mnohem více pachatelů. Doporučují proto, aby i po dopadení a obvinění čtyř takových lidé nikoho cizího nepouštěli domů ani mu nepůjčovali peníze.