Jihlava se soudí s okolními obcemi o kanalizaci

Jihlava – Žaloby na Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko podal jihlavský magistrát, chce se tak domoci nájemného, které zaplatil za využívání městských vodovodů. Domáhá se také jejich převodu. V prosinci totiž Jihlava ze svazku vystoupila, očekává proto, že dostane vložený majetek. Podle primátora Jaroslava Vymazala (ODS) městu hrozí, že přijde o přislíbenou evropskou dotaci 176 milionů korun na rekonstrukci kanalizací. Navíc město stále musí platit nájemné za využívání svých vodovodů a kanalizací. Primátor Vymazal oznámil představitelům obcí svazku, že bude škodu vymáhat. Podle vedení svazku obcí však průtahy způsobilo samo město.

Jihlavský primátor Jaroslav Vymazal upozornil, že Svaz vodovodů a kanalizací Jihlavsko měl městu předat vložený majetek do konce ledna, zatím se tak ale nestalo, ačkoli k tomu svaz zavazují stanovy. „Jedná se o majetek v účetní hodnotě celkem 1 128 060 832 korun,“ vyčíslil primátor.

Předseda svazu obcí Jiří Vlach ovšem upozornil, že Jihlavu k převzetí části majetku již vyzýval. Současně však upozornil, že vypořádání většího dílu majetku na území Jihlavy nebude snadné, protože ho do svazku nevložilo město, nýbrž ho získal při privatizaci přímo od státu. Podle telčského starosty a místopředsedy svazu Romana Fabeše nečiní svazek Jihlavě naschvály. „Je nešťastné, že se to neřeší jednáním u stolu mezi svazkem a Jihlavou, ale že se to řeší prostřednictvím právních kanceláří a žalobami,“ řekl.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Kromě samotných městských vodovodů a kanalizační sítě chce Jihlava zpět peníze, které v posledních měsících zaplatila za nájemné. Celkem chce téměř patnáct milionů, podala kvůli nim žaloby.

Svazek obcí funguje od roku 1993, sdružuje tři desítky obcí a měst. O vystoupení Jihlavy rozhodlo jihlavské zastupitelstvo s tím, že by to městu mělo přinést hospodárnější správu tohoto majetku. Primátor tvrdí, že svaz ani nedohlíží na opravy havárií kanalizace, při kterých „tečou splašky a fekálie ulicemi města Jihlavy“.