Hladiny zvýšené deštěm vesměs klesají, vlny se valí Blanicí a Berounkou

Plzeň – Pondělní a noční deště zvedly hladiny potoků a menších řek v Plzeňském a částečně také Jihočeském kraji. Hasiči zasahovali především v okolí Nýřan, kde rozvodněné potoky vyplavily několik obcí. I odpoledne je dopad dešťů znát na některých řekách. Vlna se šíří po Blanici, na třetí stupeň vyskočila v Heřmani. Bleskové záplavy postihly i Moravu, rozvodněné malé toky a přívalové deště vyplavily sklepy na Blanensku a také v Bílých Karpatech. Výstraha ČHMÚ na povodně na Moravě už neplatí, vyhlášena však stále je v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském a Ústeckém kraji a Praze. I ty však už zřejmě mají nejhorší za sebou, například na většině míst Terezína je už odvolána evakuace, lidé se vracejí také do Hořína na Mělnicku.

PLZEŇSKÝ KRAJ: V pondělí i v noci zasáhly Plzeňský kraj přívalové deště. „V Nýřanech na severu Plzeňska byla situace nejvyhrocenější. Vlivem nadměrných přívalových srážek došlo k zaplavení několika obcí a vyhrocení situace,“ přiblížil řídící důstojník krajských hasičů Miroslav Maule. Nikdo ale nebyl zraněn ani nemusel být evakuován. „Postupy z běžných povodní se musely přijímat v řádech minut,“ dodal velící důstojník hasičského sboru Robert Kučera. Hasiči hlavně čerpali vodu, vynášeli vybavení a materiál z bytů, zvyšovali protipovodňové hráze z pytlů s pískem.

Dopoledne dlouho stoupala – navzdory očekávání meteorologů – západočeská Radbuza. Ve Staňkově na Domažlicku překročila třetí povodňový stupeň na 220 centimetrech v pondělí večer, do rána vystoupala na 250 centimetrů, v jedenáct dopoledne byla na 253 centimetrech, potom začala klesat. „Vzestupy hladin se zastaví a všechny řeky začnou klesat. Kromě Berounky, která vše sbírá dohromady. Ta ještě bude pomalu stoupat,“ uvedl hydrolog Pavel Kopeček.

Přívalový déšť způsobil záplavy v okolí Nýřan
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Pokles naopak zaznamenala Klabava. Ta byla první řekou, která koncem května dosáhla stupně ohrožení. I dnes se pohybovala na třetím stupni, odpoledne ale klesla na druhý. Vydatný déšť v pondělí odpoledne zvýšil hladinu v Hrádku na Rokycansku z normálního stavu 88 centimetrů na 180 centimetrů a průtok z 11 na 38 krychlových metrů za sekundu. Do rána sice již řeka v Hrádku opět poklesla na běžnou úroveň, povodňová vlna se však posunula do Nové Huti, kde hladina kulminovala až po sedmé ráno na 209 centimetrech.

ZLÍNSKÝ A JIHOMORAVSKÝ KRAJ: Podobné následky jako v západních Čechách mají přívalové deště také v oblasti Bílých Karpat. V Bystřici pod Lopeníkem půlhodinová bouřka poškodila dvacítku domů a zaplavila hlavní tah na Slovensko. Blesková povodeň vyplavila také nedalekou Komňu – obec zaplavila voda, která vytekla z nedalekého rybníka protrženou hrází. „Přívalová vlna pak zaplavila mimo zahrad, komunikací a veřejných prostranství asi deset až 15 sklepů rodinných domů,“ uvedl mluvčí hasičů Libor Netopil.

Na Blanensku potom déšť rozvodnil potok v Černovicích, který zaplavil několik domů. Podle starousedlíků postihla obec podobná záplava naposled v 80. letech. Hasiči museli odčerpávat vodu ze sklepů také v Tasovicích a Doubravici nad Svitavou. 

Přívalový déšť znečistil hlavní silnici z Brna na Slovensko
Zdroj: ČT24

JIHOČESKÝ A STŘEDOČESKÝ KRAJ: Pondělní deště zasáhly také jižní Čechy. Prudký vzestup v noci zaznamenala Blanice, v Bavorově se po půlnoci dostala na 240 centimetrů oproti běžným zhruba 90 centimetrům, odpoledne sice již klesla na úroveň druhého stupně povodňové aktivity, ale povodňová vlna dospěla do Heřmaně, kde řeka vystoupila na třetí stupeň před druhou odpoledne a dále stoupá. Na třetí stupeň po přívalovém dešti stoupla také Lužnice, ráno již byla na druhém stupni.

V Jihočeském kraji platí stav nouze, hejtman Jiří Zimola ho odvolá až v polovině příštího týdne. Zatím tak nechce učinit, a to především kvůli vyčíslení škod. Jejich rozsah musí úřady znát do sedmi dnů po odvolání stavu nouze, podle Zimoly by to nyní byl velký tlak na starosty.

Dlouhodobě zvýšenou hladinu potom má Vltava na celém svém toku, většinou platí druhý stupeň povodňové aktivity. Třetí stupeň trvá pouze v Českém Krumlově, kde se hladina již déle než týden pohybuje kolem 250 centimetrů. Protože do středních Čech přiteče více vody v Berounce, připravují se na zvýšení hladiny města, která leží u jejího toku i pod soutokem s Vltavou. Podle mluvčí Povodí Vltavy Michaely Pohůnkové bude zvýšení hladiny Berounky mírnější než při velké povodni v minulém týdnu. „Neměla by to být taková příšerná vlna,“ podotkla. Berounská radnice neočekává, že by hladina stoupla nad třetí povodňový stupeň, zatím kolem poledne překročila druhý stupeň. Pouze drobná opatření provedlo pro případ vzestupu hladiny město Mělník. V Lužci nad Vltavou se potom zajišťují zpětné klapky na protipovodňových bariérách tak, aby se tam znovu nedostala voda.

Lidé z míst zaplavených dosud největší letošní povodňovou vlnou se již vracejí domů. Například v Hoříně na Mělnicku již povodeň prakticky skončila, lidé tak přicházejí a začínají uklízet. Středočeský kraj přesto ještě neuvažuje o odvolání stavu nouze, členové krajského krizového štábu to nedoporučili.

ÚSTECKÝ KRAJ: Zatímco nové povodně na Klabavě či Blanici nastaly v důsledku pondělních dešťů, Labe v Ústeckém kraji je na třetím povodňovém stupni již déle než týden, v Ústí nad Labem, Děčíně či Hřensku jen pomalu klesá a města postupně vrací lidem. Hladina, která minulý týden stoupla nad deset metrů, je teď v Ústí i Děčíně zhruba na šesti metrech. Pokles se však dopoledne zastavil. Přispělo k tomu odpouštění Nechranické přehrady na Ohři, která se do Labe vlévá u Lovosic. Na samotné Ohři v Lounech dokonce hladina stoupla a překročila druhý stupeň povodňové aktivity.

Labe v Ústí pomalu klesá
Zdroj: ČT24

Že se blýská na lepší časy, potvrdila terezínská radnice. Rozhodla se k 18. hodině zrušit nařízenou evakuaci. Obyvatel evakuovaných před povodní se ale její rozhodnutí netýká, ve skutečnosti už je většina z nich doma. Evakuace platí už jen ve čtvrti Kréta a ve východní části města na pravém břehu Ohře. Místní části Nové Kopisty, České Kopisty a Počaply ještě nejsou v bezpečí. V Nových Kopistech vznikla laguna, lidé musí počkat na její odčerpání, v dalších osadách zatím nefunguje elektřina ani neteče pitná voda.

V Roudnici nad Labem nefungovala podle města nová protipovodňová ochrana

Vedení Roudnice dnes na zasedání zastupitelstva uvedlo, že nová ochrana proti povodním nefungovala. Chyběly údajně kotvy a zařízení k jejich zavrtání, zábrany nebyly ani oficiálně předané. Představitelé města teď chtějí jednat s dodavatelem i investorem. Protipovodňová ochrana město stála asi 20 milionů korun. Voda v Roudnici zasáhla letos nejvíce dvě pobřežní ulice, v dalších byly zatopené sklepy. Zatopený byl i sportovní areál, plavecký bazén, přízemí gymnázia nebo podchod a část železničního nádraží.

S úklidem ve městech a obcích pomáhají další vojáci

Ve městech u Labe, kde už voda není, pokračuje úklid, se kterým přijelo pomoci dalších 49 vojáků. Do Povrlů na Ústecku jich zamířilo 20, devět do Roudnice nad Labem a dalších 20 přibude do Ústí nad Labem, kde posílí sto kolegů pomáhajících už od pondělí. Informovala o tom dnes Jana Růžičková z Generálního štábu Armády ČR. Celkem tak v Ústeckém kraji bude působit 219 členů armády z Liberce, Pardubic a Rakovníka. Energetici zase postupně připojují vyplavené oblasti ke své síti. Bez elektřiny však v regionu zůstává přes tři tisíce domácností.

Mosty přes Labe již jsou otevřené, České dráhy zpřístupnily také ústecké hlavní nádraží. K běžnému životu se ale bude Polabí v Ústeckém kraji vracet ještě dlouho. Uzavřena je stále jedna hlavní silnice v údolí řeky. Osobním autům sice je k dispozici silnice I/62 mezi krajským městem a Děčínem, uzavřena však zůstává pobřežní silnice I/30 z Ústí nad Labem do Lovosic. Také některé vedlejší silnice v kraji – například do Mlékojed, Žalhostic, Lounek nebo Libotenic – nejsou sjízdné. Jsou pod vodou, zaplavily je laguny, které zůstaly po ustupujícím Labi. „Jsou to koncové cesty, kde musí hasiči nejdřív přečerpat vodu, projedou tam jen vozy integrovaného záchranného systému,“ upozornila provozní náměstkyně Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Lenka Holovská.

Končí povodně? Teploty porostou, mraky se vrátí koncem týdne

Meteorologové neočekávají, že by hladiny řek ještě stoupaly – s výjimkou míst, kterými projdou odtokové vlny z pondělních dešťů. Pondělní deště tak byly nejméně na týden posledním úderem – počasí má být již dnes klidné, v Čechách bude pršet ojediněle, na Moravě a ve Slezsku místy. „Vzhledem k předpovídanému podstatnému slábnutí srážkové činnosti během dne nepředpokládáme další významné vzestupy hladin toků následkem dalších srážek. Ve většině povodí očekáváme postupný přechod k tendenci pozvolných poklesů,“ uvedl ČHMÚ.

Do konce týdne bude jasno nebo polojasno, teploty postupně vystoupají až na 27 stupňů Celsia, poté od soboty do úterý mají denní maxima vystoupat na 22 až 26, uprostřed období až 31 stupňů Celsia. Na přelomu týdne také opět začne přibývat oblačnosti. Zatím však má Česko čas na to vyrovnat se s následky dosavadních dešťů. Povodně totiž neskončily, hladiny některých řek ještě stoupají.

DŮLEŽITÉ ÚDAJE: Jak pomoci, kde se informovat

Už v neděli vznikla facebooková skupina Povodně 2013 - Živě, která od té doby shromažďuje zprávy z různých zdrojů. S nabídkou pomoci se dobrovolníci mohou obracet na čísla 800100991 a 1234. Také na Facebooku nabízejí asistenci dobrovolníci a naopak ji shání lidé potřebující po záplavách pomoc. Vzájemně se mohou najít například na nově zřízené stránce Povodnovapomoc, na níž je napojeno třeba i 500 skautů, kteří jsou připraveni vyrazit pomáhat. V provozu jsou i další krizové stránky. Využít je možné také informace na burze solidarity místních samospráv, na mamjob.cz/povodne nebo na webu spojtese.cz

Lidé, kteří chtějí pomoci, mohou přispět na speciální konto: 3070207/0100. Dobrovolníci se mohou hlásit přes facebookovou skupinu: Povodeň 2013 - pomáháme Zoo Praha!.

  • Aktuální informace o stavech jednotlivých řek můžete sledovat zde.
  • Aktuální výstrahu ČHMÚ sledujte zde.
  • Aktuální informace o dopravních uzavírkách najdete na www.dopravniinfo.cz.
  • Informace o uzavírkách na železnici najdete zde.

Máte-li jakékoliv informace, postřehy, fotografie nebo videa z postižených míst, můžete jimi přispět do Krizové mapy Česka, kterou spustila Česká televize.