Voda rozpůlila Císařský ostrov, průrva se blíží k čističce

Praha - Rozvodněná Vltava rozdělila Císařský ostrov na dvě části. Komplikovanou situaci teď řeší Ústřední čistírna odpadních vod v Praze, k níž se průrva postupně přibližuje. Ženisté už přehradili téměř polovinu plavebního kanálu mezi parkem Stromovka a Císařským ostrovem, chtějí tak zastavit proud vody. Vojáci pak budou moci snáz opravit proražené koryto. Práce na kanále by mohly být hotovy do pátku, informoval náměstek primátora Pavel Richter (TOP 09).

„Průrva za mnou byla původně široká metr, pak dva, teď ji odhaduji na 30 metrů. Protože se to kvůli proudu vody vymývá, čím dál víc se blíží k území čistírny. Kdyby se to neřešilo, mohl by být ohrožen její provoz. V tuto chvíli ale nebezpečí nehrozí a čistírna pracuje na plný výkon,“ řekl manažer provozu čistírny Luděk Pospěch.

Armáda vyslala k Císařskému ostrovu asi čtyři desítky ženistů z Bechyně a Rakovníka. K dispozici mají zhruba 30 druhů techniky, včetně různých speciálů, bagrů a přívěsů. Magistrát poskytl 20 sklopek. „Od pondělí jsme navozili asi 70 sklopek, každá má v průměru 12 až 14 tun. Těžko odhadnu, kolik aut ještě bude potřeba, protože voda je nevyzpytatelná,“ řekl krátce před polednem velitel ženijního praporu z Rakovníka Miroslav Horáček.  

Přehrazena byla asi půlka koryta kanálu, kde je normálně hloubka 2,5 metru. Vojáci se ale obávají, že vymleté koryto bude hlubší. Armáda pracuje u kanálu od pondělního večera. Rychlost práce bude záležet také na počasí. „Když zaprší, půjde to hůř. Záležet bude i na tom, jak silná bude doprava v Praze. Jezdíme přes celé město do kamenolomu,“ dodal Horáček, který by rád dokončil veškeré práce do konce týdne. 

Plavební kanál je dlouhý asi kilometr. Problém s průtokem přes Císařský ostrov je asi 750 metrů od provizorní kamenné hráze, kterou vytvářejí vojáci. Průrva vznikla kvůli rozvodnění Vltavy, které zesílila nedělní přívalová bouřka. Ostrov je rozdělen v úrovni proti zoologické zahradě a trojskému zámku. Po opadnutí vody a zajištění ostrova bude nutné provizorní hráz znovu vybagrovat, uvedl Richter. 

Praha se vrací k normálu, otevřel palác Žofín i parky v Praze 2 

Praha se po povodni postupně vrací k normálnímu životu. Dnes byl otevřen palác Žofín na Slovanském ostrově i zámeček v Troji. Praha 2 zpřístupnila veřejnosti všechny parky kromě Folimanky, kde se propadla část půdy. Na otevření parků pracují i další radnice, kácet musí například Praha 8 v Thomayerových sadech. Zákaz vstupu do městských parků ale zůstává v platnosti, uvedl magistrát.

Protipovodňová stěna už zmizela například u příjezdu na Slovanský ostrov, kde byl dnes otevřen pro plánovanou konferenci palác Žofín. Využívat už lze i parkoviště před palácem. Dětské hřiště, park i půjčovny loděk a šlapadel na ostrově zatím zůstanou uzavřeny. Propady půdy nebo kaverny se totiž podle ředitele technického provozu Žofína Jana Hrubého mohou objevit i půl roku po povodních.

Samotnou budovu Žofína velká voda nepoškodila, objekt má vlastní protipovodňové stěny. Do paláce se dostala jen spodní voda. „Muselo se to odčerpat, musíme vyčistit vzduchotechnický kanál, aby se obnovila hydroklimatizace. Poučení z krizového vývoje je pro nás v tom, že budeme muset dokoupit nějaká čerpadla,“ uvedl Hrubý.  

Otevřel i zámek v Troji. Kromě budovy voda zaplavila i zámecký park. „Způsobené škody dosáhly částky 30 milionů. Návštěvou zámku a expozic je možné pomoci obnově zaplavených objektů v areálu zámku,“ uvedla Kristýna Kočová z Galerie hlavního města Prahy, která má zámek na starosti. 

Rozhovor s Luďkem Pospěchem, manažerem provozu čistírny (zdroj: ČT24)