Vltava v Krumlově klesla pod 3. stupeň, Labe klesne v noci

České Budějovice/Ústí nad Labem – Hladina Vltavy v Českém Krumlově poklesla pod úroveň ohrožení. Nejvyšší povodňový stupeň tak už platí jen na Labi v Děčíně a Ústí nad Labem. I tam ale hladina klesá, ke druhému stupni povodňové aktivity se dostane během noci. Na svém webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), již dopoledne zrušil výstrahu před povodněmi pro všechny kraje, kde ještě byla vyhlášena. Druhý stupeň přetrvává na dalších šesti řekách, oproti očekávání na něj vystoupila také Opava v Děhylově. Hladiny zhruba dvou desítek dalších jsou nad úrovní prvního stupně povodňové aktivity. Hydrometeorologové teď už očekávají pouze poklesy všech toků.

Ačkoli řeky rychle klesají a i nejmohutnější český tok – Labe před hranicemi – již není vysoko nad limitem třetího povodňového stupně, v mnoha krajích stále trvá stav nouze. V Jihočeském kraji potrvá nejspíše do poloviny příštího týdne. Pokud by byl odvolán, musely by být škody vyčísleny do sedmi dnů. Budou v řádu stovek milionů korun, podle hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) nejspíše překročí miliardu. Proto chce nechat starostům více času, aby je mohli v klidu sečíst. Stav nouze přetrvává i ve Středočeském kraji, kde jeho odvolání prozatím nedoporučil krajský krizový štáb.

Že by vznikla další povodňová vlna, už nehrozí. Český hydrometeorologický ústav dnes – po dvou týdnech – odvolal veškeré výstrahy, které souvisely se zvyšováním hladin vodních toků.

Návratu dešťů se lidé ve vyplavených oblastech bát nemusí. Dnes bude podle meteorologů skoro jasno až polojasno, na jihu Čech odpoledne přechodně oblačno. Na severovýchodě Moravy a jihozápadě Čech se vyskytnou ojedinělé přeháňky. Nejvyšší denní teploty vystoupají až na 24 stupňů Celsia. Ve čtvrtek bude jasno a teplota vzduchu stoupne až k 26 stupňům.

ÚSTECKÝ KRAJ: Stav ohrožení stále platí kvůli vysoké hladině v Ústí nad Labem i Děčíně. Průtok po celodenní stabilizaci opět klesá, v Ústí se výška hladiny blíží k 6,5 metru, v Děčíně k 6,2 metru. Brzy by již měly klesnout na druhý stupeň. „V Ústí nad Labem by měla hladina klesnout pod úroveň třetího stupně povodňové aktivity zítra v ranních hodinách,“ uvedl ČHMÚ.

V kraji je přes přetrávající třetí stupeň v plném proudu úklid. Pomáhají s ním i stovky vojáků, ke kterým přibylo 40 uklízejících následky povodně v Křešicích na Litoměřicku. Voda v obci postihla zhruba tisícovku obyvatel, zatím jim chybí především úklidové prostředky. Starosta navíc upozornil, že obec nemá peníze. Právě o Křešicích hovořil ústecký hejtman Oldřich Bubeníček jako o ukázkovém příkladu škod po letošních jarních povodních.

Že je řeka v Ústeckém kraji stále velmi vysoko, pozná i každý, kdo chce jet vlakem mezi Prahou a Ústím, případně dále do Drážďan, nebo po silnici z Děčína do Hřenska. Železniční koridor na levém břehu Labe stále nemá zcela funkční zabezpečovací zařízení, vlaky proto jezdí se zpožděním. Mezistátní dálkové vlaky již zastavují v příhraničním Bad Schandau, kam již také zajíždějí přeshraniční osobní vlaky z Děčína. Oblíbené levné spojení osobními vlaky z Děčína do Drážďan s přestupem právě v Bad Schandau však ještě nefunguje, regionální linka ze saské metropole stále končí již na jejím předměstí v Heidenau.

Z hlavních silnic zůstává v Ústeckém kraji uzavřena silnice I/30 z Lovosic do Ústí nad Labem, neprůjezdný je úsek z Dolních Zálezel do ústeckého Vaňova. Naopak už je možné dojet po labském břehu z Děčína do Hřenska. V regionu ještě trvá uzavírka ústeckého sjezdu z dálnice D8 na 69. kilometru, na Lounsku potom trvá uzavírka silnice třetí třídy v Tuchořicích pro nákladní dopravu.

JIHOČESKÝ A STŘEDOČESKÝ KRAJ: Na Vltavě a Labi na Mělnicku v noci a brzy ráno začal po více než týdnu platit nejnižší stupeň povodňové aktivity. Hladina Labe v Mělníku před sedmou hodinou ranní klesla pod pět metrů, Vltava v nedalekých Vraňanech stejnou hladinu překonala už po půlnoci a její sestup je rychlejší. Na celém toku Vltavy platí druhý stupeň jen ve Vyšším Brodě. Na zbytku svého toku má řeka jen první stupeň, ráno na něj klesla i na vranské přehradě. Nečekaně rychle klesla hladina v Praze, kde hydrologové očekávali, že zůstane druhý stupeň povodňové aktivity až do čtvrtka.

Uzavřených silnic zůstává ve středních Čechách po povodních kolem třiceti. Nejčastěji jde o komunikace třetí třídy nebo místní komunikace, mimo provoz jsou ale i některé celokrajsky významné tahy druhé třídy. Po levém břehu Vltavy nedojedou řidiči po silnici II/101 a 102 z Prahy do Davle, Sázava zase poškodila silnici II/107 z Týnce do Čakovic na svém pravém břehu. Na Nymbursku se řidiči nedostanou po silnici II/328 do Dlouhopolska, pro nákladní auta nad 3,5 tuny je neprůjezdný také tah II/246 u Hořína na Mělnicku.

Záplava u silnice Lovosice–Litoměřice
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Na vývoj v Praze má vliv také Berounka, na které byl vliv povodňové vlny z pondělních dešťů méně výrazný, než ČHMÚ očekával. V Berouně jenom přechodně stoupla nad hranici druhého stupně a brzy zase klesla.

Labe na svém horním toku už rozvodněné není, hladina se vzdouvá až před soutokem s Vltavou.

PLZEŇSKÝ KRAJ: Západočeské obce vyplavené po pondělních přívalových deštích již rozvodněné potoky neohrožují, v Plzeňském kraji zůstává druhý povodňový stupeň na poslední měřicí stanici – na Berounce v Plzni. Klesají i Radbuza a Klabava, které v pondělí hrozily vylitím, jsou již pouze na prvním stupni povodňové aktivity.

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ: Jediné místo, kde dnes vody v řece přibylo, je Děhylov na Opavsku, kde dopoledne na druhý stupeň vystoupila řeka Opava. Od rána se její hladina zvedla o dvacet centimetrů. ČHMÚ ale očekává, že zase rychle klesne.