Opravy na D1 v srpnu znovu začnou i východně od Brna

Brno – Ředitelství silnic a dálnic zahájí v srpnu další část opravy dálnice D1 v úseku mezi Brnem a Vyškovem. Ve srovnání s modernizací, která probíhá mezi Prahou a Brnem, budou mít práce větší vliv na dopravu, silničáři plánují, že dopravu svedou do jízdního pásu, kde se bude jezdit v uspořádání 2+1 jízdní pruh. Kvůli časové tísni možná začnou opravy ve dvou pětikilometrových úsecích naráz.

Zatím ŘSD vypsalo tendr na dodavatele, kteří dálnici v částech mezi 215. a 220. kilometrem ve směru na Bohumín a mezi 220. a 225. kilometrem ve směru na Prahu opraví. Oba úseky jsou v oblasti mezi Rousínovem a Vyškovem. „Obálky s nabídkami budeme otevírat 10. července a do měsíce chceme mít podepsané smlouvy a začít s opravami,“ řekl vedoucí Oddělení dálnic Morava Luboš Urbánek.

Jako první přijde na řadu dálniční úsek mezi 220. a 225. kilometrem, práce by měly začít v srpnu, potrvají dva a půl měsíce. Kvůli časové tísni zřejmě zahájí ŘSD opravu druhého úseku ještě v průběhu prací na tom prvním. Dálnice bude mít po opravě nový povrch, silničáři nechají vybourat téměř třicet centimetrů starého betonového povrchu a položit nový.

Práce na dálnici D1 mezi Brnem a Vyškovem navážou na opravu, která zde proběhla již loni a významně komplikovala provoz. Letos bude mít dopravní omezení podobný rozsah jako loni, auta tak budou obousměrně jezdit v jednom jízdním pásu, vždy v jednom směru budou mít k dispozici dva pruhy, ve druhém pouze jeden pruh. ŘSD chce zmírnit zácpy pravidelným přesouváním jízdních pruhů, což se osvědčilo loni při opravě úseku mezi 211. a 215. kilometrem směrem do Ostravy. „Přemístění jednoho pruhu do druhého směru odpovídalo intenzitě dopravy v daném směru,“ vysvětlil Urbánek.

Ačkoli se největší pozornost a obavy řidičů na D1 soustředí k opravám na třech úsecích mezi Mirošovicemi a Kývalkou, největší vliv na plynulost dopravy mají v poslední době spíše omezení u Brna. Kromě loňské opravy části dálnice na Vyškov to byly loňské i letošní uzavírky při pracích na dálnici přímo v Brně.