Zrušit, nebo ne? Pardubičtí rozhodují o osudu svých obvodů

Pardubice – Zrušit, nebo zachovat osm městských obvodů – obyvatelé Pardubic rozhodují o budoucnosti místních radnic v historicky prvním referendu. Obvody se s vedením města přou již několik let, a to hlavně kvůli financování úředníků. Výsledky hlasování oznámí radnice zítra. Pro zastupitele budou závazné, pokud bude účast alespoň 35 procent. Referendum skončí ve 22 hodin.

Referendum přijde město na 750 tisíc korun. Předcházela mu překvapivě ostrá kampaň. Městské části otiskly ve svých zpravodajích články, ve kterých kritizovali vedení města za nesplněné předvolební sliby. Magistrát zase upozorňuje na přebujelou byrokracii na obvodech. „Pokud naše město má 453 úředníků a stojí to 270 milionů korun, tak si myslím, že je plné byrokracie,“ konstatuje primátorka Štěpánka Fraňková (SPP).

Názory jednotlivých stran v městském zastupitelstvu se také liší a jasno nemá ani radní koalice. Pro zrušení obvodů jsou Sdružení pro Pardubice a Pardubáci, naopak ČSSD by je chtěla zachovat, ačkoli v nižším počtu. Opoziční ODS a KSČM naopak chtějí, aby obvody zůstaly tak, jak jsou.

Otázka v referendu:

„Souhlasíte s členěním statutárního města Pardubice na městské obvody?“

  • minimální účast pro závazný výsledek: 35 % oprávněných voličů
  • minimální podpora pro závaznost rozhodnutí: více než 50 % z hlasujících a zároveň více než 25 % všech voličů

Městský rozhlas už několik dní nabádá obyvatele, aby se hlasování zúčastnili. „Můžete rozhodnout, zda má město investovat prostředky do svého rozvoje, nebo do byrokracie,“ hlásá. To se nelíbí starostům obvodů, podle nich je hlášení tendenční. „Taková otázka nebyla, to je vymyšleno vedením města,“ zlobí se starosta Pardubic VII Vítězslav Čapek (SPP). Samotné obvody ale také spustily vlastní kampaň. Například ve čtvrtém městském obvodu zaznívalo hlášení: „Chcete, aby o vašem obvodu rozhodovali lidé přímo z obvodu, které znáte, nebo ti z magistrátu?“