Pražští radní odvolali z dozorčí rady PVS Horáka a Horálka

Praha - Exstarosta Prahy 4 Pavel Horálek a bývalý místostarosta Prahy 5 Petr Horák končí v dozorčí radě Pražské vodohospodářské společnosti (PVS). Oba členy ODS odvolali radní za TOP 09 na dnešním mimořádném jednání rady města. Informace o jejich odvolání se objevila už v úterý, magistrát to ale ve středu dementoval.

Hlavní město je stoprocentním vlastníkem PVS, rada hlavního města je tak zároveň valnou hromadou firmy. Právě proto mohla šestice radních z řad TOP 09 Horálka s Horákem odvolat. Ti ve funkcích končí prakticky ihned.

Magistrát informoval o odvolání Horálka s Horákem již v úterý po řádném jednání rady, ve středu ale svou informaci dementoval. „Důrazně odmítáme informaci o odvolání členů dozorčí rady PVS. Informace, která se objevila v médiích, se nezakládá na pravdě, rada v působnosti valné hromady PVS včera Pavla Horálka ani Petra Horáka z funkce členů dozorčí rady společnosti PVS neodvolala,“ uvedl ve středu magistrát.

V rámci městských firem jde o několikátou vlnu odvolávání. Jako první odvolali radní na konci května z dozorčí rady dopravního podniku starostu Prahy 13 Davida Vodrážku (ODS) a exnáměstka primátora Josefa Noska (ODS), z dozorčí rady Obecního domu místostarostu Prahy 13 Petra Zemana a z Kolektorů Praha Radima Broučka (ODS).

Z dozorčí rady Pražských služeb pak navrhli odvolat starostu Prahy 4 Pavla Caldra (dříve ODS, nyní nestraník) a místostarostu Prahy 13 Davida Zeleného (ODS) a z Pražské plynárenské Holding zastupitele Prahy 3 Pavla Sladkovského (ODS). U těchto firem není Praha výhradním vlastníkem, radní tak odvolání mohli pouze navrhnout.
 
Rada hlavního města je složena od jednání zastupitelstva 23. května pouze z šesti členů TOP 09. Zbylí radní z řad ODS včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) byli odvoláni.