Akutní péči na Tachovsku chce přes 6 000 lidí, ministerstvo je skeptické

Planá (Tachovsko) – O obnovení nemocnice s akutní péčí na Tachovsku stojí více než šest tisíc lidí. Během měsíce a půl se tolik podpisů sešlo pod peticí za obnovení akutní péče v Plané, kterou obce odeslaly na ministerstvo zdravotnictví, krajský úřad a Všeobecné zdravotní pojišťovně. Úřady ale již dříve daly najevo, že obnovení akutní péče na Tachovsku nepodpoří.

Petice vyzývá k obnovení akutních lůžek na chirurgii a interně v plánské nemocnici, podle starostky Plané Martiny Němečkové bylo minulý týden na petici 6 039 podpisů, ke kterým dnes ještě přišly stovky dalších z Boru. Starostka Němečková připustila, že se Tachovsko nejspíš nedočká všeho, co chce. „Petice se sice jmenovala za obnovení akutní lůžkové péče, ale za petiční výbor píšeme, že prosíme o jakákoli jednání, o jakékoli možnosti rozšíření zdravotní péče na Tachovsku,“ podotkla Martina Němečková.

Současný provozovatel plánské nemocnice firma Swiss Med Clinic je ochoten akutní péči zajistit. „Kapacity tady jsou. Ale nestátní zdravotnické zařízení nebude dotovat internu a chirurgii, to by měl stát či kraj,“ řekla starostka Plané. Že by firma provozovala akutní péči na vlastní pěst, je vyloučeno. „Rozšíření o další oddělení závisí především na ochotě zdravotních pojišťoven za ta oddělení platit,“ zdůraznil ředitel nemocnice Dan Romportl.

Ministerstvo zdravotnictví ovšem již dříve oznámilo, že s objednáním akutní péče v Plané nepočítá. Ani Plzeňský kraj se nechce problémy na Tachovsku zabývat.

Tachovsko je přitom jedním z pouhých dvou okresů v celém Česku, který nemá žádnou nemocnici s akutní péčí. Dojezdové časy do nejbližších nemocnic jsou přitom velmi vysoké – ta nejbližší je vzdálená 60 kilometrů. Stává se přitom, že po dlouhé jízdě lékaři pacienta odmítnou.