Osobnosti si povídaly s posluchači ČRo. Na povodně půjde přes 6 milionů

Praha – Český rozhlas (ČRo) dnes od posluchačů vybral na povodně přes 6,3 milionu korun. Do akce „Pomáhejte s námi“ se zapojila řada známých osobností, které v největším nahrávacím studiu na pražských Vinohradech od rána přijímaly telefonáty posluchačů, kteří chtěli přispět na pomoc lidem zasaženým záplavami. Odhady škod po povodních zatím přicházejí stále z více míst, pohybují se od milionů až po miliardy.

Zejména menší obce přitom už teď mají prázdné pokladny, sotva dokáží občerstvit dobrovolníky, a čekají na státní pomoc. Povodeň na řekách ale ještě zcela neskončila. V noci sice již Labe v Ústí a Děčíně kleslo na pouhý první stupeň povodňové aktivity, na dvou místech v jižních Čechách ale ještě platí povodňová pohotovost. Hladiny však pozvolna klesají.

Sbírka začala ráno v 05:00 s částkou 88 700 korun, která na povodňový účet přišla v předchozích dnech. Výtěžek ze sbírky bude rozdělen mimo jiné do severních Čech, obce Křešice, v rámci středních Čech do obce Toušice-Mlékovice a v jižních Čechách do obce Putim. Jedna čtvrtina sbírky půjde na pomoc zrakově postiženým, kteří byli postiženi povodněmi. Při povodních v roce 2002 Nadační fond Českého rozhlasu takto rozdělil 2,9 milionu korun.

„V návaznosti na těžkou situaci, kterou řeší lidé zasažení v minulých dnech povodněmi, cítí i Český rozhlas potřebu pomoci. Proto jsme se rozhodli ve spolupráci s naším nadačním fondem založit speciální povodňové konto a získat prostřednictvím rozhlasových i mimorozhlasových známých osobností finanční prostředky od posluchačů a široké veřejnosti. Věříme, že lidé podpoří náš záměr, abychom vybrali významnou částku, a mohli tak výrazně pomoci postiženým povodněmi,“ uvedl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

V největším nahrávacím studiu Českého rozhlasu na pražských Vinohradech od rána přijímali operátoři telefonáty posluchačů, kteří chtějí přispět na pomoc lidem zasaženým záplavami. Ti si tak popovídali například s Věrou Čáslavskou, Václavem Pačesem, Ondřejem Vetchým, Danou Morávkovou, Simonou Stašovou, Eliškou Balzerovou, Janou Bouškovou, Michalem Haškem nebo Tomášem Chalupou.

Český rozhlas přijímá příspěvky pro lidi postižené povodněmi na kontě 888444666/0300, je možné podpořit je také dárcovskou SMS ve tvaru DMS ROZHLAS na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30 Kč, z toho 27 Kč jde na pomoc postiženým.

Již v minulých dnech přišlo na povodňové konto ČRo téměř 89 tisíc korun, během dopoledne se částka zvýšila zhruba na 2,5 milionu korun. Sbírka Pomáhejte s námi pokračovala až do 18 hodin. Vybrané peníze pošle Nadační fond Českého rozhlasu do severočeských Křešic, středočeských Toušic-Mlékovic nebo jihočeské Putimi. Čtvrtina sbírky půjde na pomoc zrakově postiženým, kteří byli postiženi povodněmi.

Berounka vyplavila dalšího mrtvého

Mrtvé tělo nalezli ráno obyvatelé středočeských Černošic v Berounce. Podle policie se může jednat o vodáka, který vyrazil na rozvodněnou řeku u Hlásné Třebaně a zmizel. „Zda jde o jednoho z pohřešovaných vodáků, nám ukáže až nařízená soudní pitva,“ řekla policejní mluvčí Marcela Pučelíková. Tři vodáci vyrazili na rozvodněnou Berounku na raftu. Ten se převrátil, dva členové jeho posádky zmizeli, jen třetí se z řeky dostal.

Škody jdou do miliard

Z míst, kterými se prohnala velká voda, přicházejí odhady škod. Zatím nejvyšší číslo oznámil ústecký magistrát, jde o 2,2 miliardy korun. Škody v dalších městech se pohybují v desítkách či stovkách milionů, v Děčíně je to 452 milionů korun, v Praze přes 300 milionů, v Mělníku 53 milionů. Zatím poslední vyčíslila škody Plzeň, kterou se prohnaly dvě povodňové vlny a způsobily na městském majetku škody za 20 milionů. „Největší škody vznikly ve sportovním areálu v Luční ulici v Roudné, tam se škody pohybují kolem deseti milionů korun, z toho nutná výměna povrchu umělého trávníku je odhadnutá na asi osm milionů korun,“ řekl primátor Martin Baxa.

Křešice po povodni
Zdroj: ČT24

V malých obcích jsou sice škody řádově menší – například 5 milionů korun v Povrlech na Ústecku nebo 10 milionů ve Stružnici na Českolipsku – ale podstatně nižší než v krajských či okresních městech jsou také rozpočty. V Křešicích tak zbývá sotva na jídlo pro dobrovolníky. Radnice poukazuje na pomalý tok státních peněz. „Čekali jsme, že bude nějaký snazší a rychlejší,“ podotkl místostarosta Ondřej Štědrý. Navíc například Hořín na Mělnicku škody ještě nesečetl, starosta však hovoří až o stovkách milionů korun. V obci pomáhají hasiči a také Hradní stráž.

Čím dál více vyplavených míst opět zásobují elektrárny a plynárny. V Ústeckém kraji ještě čeká na zapnutí elektřiny tisíc odběratelů, v době, kdy Labe kulminovalo, jich bylo téměř osmkrát tolik. Plyn, který v nejhorších okamžicích nepřicházel ke třem tisícovkám odběratelů, ještě nemá na 900 z nich.

Kromě poškozených domů a pozemků trápí obce také poničené silnice. Podle ministerstva dopravy požádaly kraje o 745 milionů korun na opravy silnic II. a III. třídy. Opravy státních silnic a dálnic budou stát 310 milionů korun, na železnicích je škoda 756 milionů korun. Peníze, které stát na opravy dopravní infrastruktury vyčlenil, by měly postačit, na silnice i železnice přislíbilo ministerstvo přes 3 miliardy korun. Navíc ještě poskytne půl miliardy na opravy škod na místních komunikacích.

Povodeň ještě neskončila, první a druhý stupeň je na šesti řekách

Druhý stupeň povodňové aktivity platí na Lužnici v Klenovicích a Nové řece v Mláce. Jejich hladiny klesají, do večera již na nich povodňová pohotovost skončí. Nadměrně zvýšené hladiny mají i další řeky, první stupeň platí na několika místech na dolní Vltavě a Labi, je také na Berounce a Lužnici. Beze stupně povodňové aktivity už je horní tok Vltavy, povodeň nadobro skončila v Českém Krumlově, kde přitom ještě včera byl kvůli odpouštění Lipna třetí stupeň.

Řeky, kde povodeň ještě neskončila:

2. stupeň:

  • Lužnice: Klenovice
  • Nová řeka: Mláce

1. stupeň:

  • Lužnice: Bechyně
  • Nežárka: Hamr
  • Berounka: Plzeň, Zbečno
  • Vltava: Vrané, Praha, Vraňany
  • Labe: Ústí nad Labem, Děčín