Hasičský tank vyzvedl mohutný kámen pro holašovické Stonehenge

Studánky (Českokrumlovsko) – Kámen, který se stane ústředním bodem české obdoby Stonehenge v Holašovicích, zvedal speciální hasičský tank u Studánek na Českokrumlovsku. Monolit váží zřejmě 60 až 70 tun, podle tvůrce holašovického kamenného kruhu Václava Jílka je tak nejtěžší v Evropě.

Ke zvednutí mohutného kamene objednal Václav Jílek tank hasičů Správy železniční dopravní cesty, kterému asistoval bagr. Po vyproštění teprve začne zajišťovat jeho přepravu. „Celá akce má dvě etapy. Dnešním vyprošťováním to začalo. Až při něm zjistíme, kolik tun přesně kámen váží, podle toho rozhodneme, jak postupovat dál,“ řekl Jílek. Potvrdí-li se, že hmotnost monolitu dosahuje 60 tun, bude muset objednat zvláštní techniku i k jeho naložení na podvalník – běžné jeřáby mívají nosnost do 50 tun. „Stejné je to i s podvalníkem, na němž ho chceme vézt. Musíme vybrat vhodný typ, který odpovídá parametrům kamene,“ dodal Jílek.

Obří kámen ozdobí obdobu anglického kamenného kruhu Stonehenge, kterou Jílek před lety vybudoval v Holašovicích a tvrdí, že přenáší pozitivní energii. Kámen od Studánek na Českokrumlovsku bude v areálu největší. „Už pro něj máme vybrané místo, zvolila jej manželka. Kámen bude stát kousek od těch ostatních. Počítáme, že bychom vytvořili takové malé jezírko a kámen usadili na ostrůvek v něm,“ řekl Václav Jílek.

Holašovický Stonehenge má podle tvůrců psychotronický charakter a ten spočívá ve třech funkcích. První je léčivá, energie stavby prý pozitivně působí na 95 procent chorob patologického spektra - nestačí ale na léčbu zhoubných nádorů. Dále je kruh vhodný k meditacím a podpoře duchovního rozvoje. Třetí funkce spočívá v eliminaci patogenních zón.

Rekordní monolit v jižních Čechách (zdroj: ČT24)