Jihlavské hradby se rozpadají, kameny se vyvalily do lesoparku

Jihlava – Historické hradby v Jihlavě se na několika místech rozpadají, v lesoparku Heulos už se zřítila jedna z opěrných zdí. Město nechalo narušené místo zajistit dřevěným bedněním, pro zachování hradeb však musí co nejdříve zahájit jejich opravu.

Před několika staletími by měla Jihlava velký strategický problém, teď ale kameny, které se stále uvolňují z části hradeb v lesoparku, představují problém pouze pro městskou pokladnu. Radnice připouští, že bude nutné hradební zeď zajistit. „Považuji to za problém, pokud to ohrožuje zdraví nebo bezpečnost lidí, což se stalo. Řešili jsme to tím, že jsme uzavřeli tu cestu a v současnosti jsou tam zátarasy,“ uvedla vedoucí městského odboru životního prostředí Katarína Ruschková.

S opravami se začne v nejbližších dnech, a to v bezprostředním sousedství centra města. Zastupitelé schválili rekonstrukci za 1,8 milionu korun, dalších 100 tisíc město využije na revizi všech cest v lesoparku.

Poslední oprava jihlavských hradeb proběhla před čtyřmi lety. Město nechalo opravit 30metrový úsek, zaplatilo za něj 400 tisíc korun.

Radovan Daněk o jihlavských hradbách (zdroj: ČT24)