Sesuvy půdy budou povodně připomínat ještě dlouho

Rudník - Skoro dva týdny po povodních se Rudník v Krkonoších stále potýká s nečekanými sesuvy. V sedmi případech dokonce zborcené svahy ohrožují obytné domy. Sesuvy a propady půdy jsou sice důsledkem letošních povodní, projevit se ale můžou i dlouho po nich. Odborníci před nimi varují, protože půda je stále ještě hodně podmáčená. První peníze, které lidé posílali postiženým, rozděloval starosta obce v sobotu. Celkem dá obyvatelům přes milion korun.

Celkem je sesuvů v Rudníku více než padesát, sedm z nich se musí řešit hned, protože ohrožují domy a majetek. K rychlému odstranění sesuvů a zajištění svahů využívá Rudník stav nouze. Díky němu může na postiženém místě zasáhnout bez souhlasu majitele pozemku. „Ne, že bychom to chtěli zneužívat, ale chceme těm lidem pomoct. Žádný majitel nebude mít peníze na to, aby takový sesuv jako třeba tady odstranil sám,“ řekl starosta Rudníku Aleš Maloch.

Snaha urychlit odstranění a nápravu následků nedávných povodní může podle zástupců českých stavebních firem vést ke zneužití veřejných prostředků. Obavy ze zadávání zakázek v takzvaném režimu nouze bez výběrových řízení přiznává 76 procent ředitelů stavebních společností. Vyplývá to z průzkumu společnosti CEEC Research, kterého se zúčastnilo více než 100 významných stavebních firem.

Zatímco toky už nikoho neohrožují, sesuvy a propady půdy se mnohou podle odborníků objevovat ještě dlouho po povodni. Nejen týdny, ale i měsíce. A objevují se po celé republice. Třeba v Horkách u Tábora se po přívalovém dešti propadla ulice. Důvodem je stovky let stará štola, ve které se těžilo stříbro. Silnici z Karlových Varů do Kyselky zase v prvních povodňových dnech uzavřela skála. A zatím vůbec největší sesuv v Česku zavalil rozestavěnou dálnici D8.