Expozice v jihlavských katakombách láká návštěvníky

Jihlava – Hornické vozíky nově rozmístěné po Jihlavě mají propagovat katakomby a stříbrnou historii města. Přímo v katakombách mají také novou expozici o dějinách dolování a připravují nový návštěvnický okruh.

Turisté hledající katakomby už by Jihlavou neměli bloudit. Hornické vozíky se šipkami slouží nejenom jako nový navigační systém, ale připomínají také slavnou hornickou minulost. Primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS) říká, že město bylo svého času druhým nejdůležitějším centrem v českém království.

Stříbrnou historii nově připomínají i v prosklených vitrínách přímo v katakombách. Je zde nová stálá výstava o dolování. V několika panelech návštěvníci uvidí nejenom průřezy důlním dílem, ale udělají si představu také o horninách, které se kolem Jihlavy nacházejí nebo o podobě havířské vesničky.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Od příští sezony se v jihlavském podzemí, které ročně navštíví kolem 25 tisíc lidí, otevře také nový prohlídkový okruh. „Měří zhruba 60 metrů, zvláštní bude tím, že tam není zavedená elektřina. Máme záměr, že bychom tam udělali expozice, které se věnují přímo sanaci jihlavského podzemí,“ popsal správce a průvodce v katakombách David Kočka.

Ještě letos by se tady u vstupu do katakomb měl objevit také lis na výrobu jihlavských pamětních mincí.