Do soukromé zoo v Putimi se vrací zvířata

Putim – Šťastný konec má příběh chovatele Jiřího Kozáka z Putimi. Povodní totálně zničenou soukromou zoo, na kterou se jezdily dívat školní výpravy z okolí, se mu podařilo zčásti obnovit. Pomohli i diváci České televize, které příběh zaplaveného chovatele zaujal. Zvířata, která od povodní byla po půdách a stodolách sousedů, se postupně vrací do voliér a výběhů.

Bažanti královští strávili na půdě u sousedů 12 dnů, dnes zamířili do opravené voliéry. Bez nánosů bahna jsou už i výběhy pro nosály. Také pávi už opustili dřevěnou boudu a vrátily se do zahrady. Před polednem se na cestu vydali i hadi a ještěři. Odpočívali na podiu v obecním sále. Rychlá evakuace jim podle chovatele neublížila.

Zahradou na začátku června proudila Blanice. Zničila výběhy i voliéry, škody chovatel vyčíslil na půl milionu korun. S obnovou chovateli pomáhala rodina, přidali se i někteří sousedé. Příspěvky poslali i diváci České televize. Chovatel, otec čtyři dětí, buduje zvířecí zahradu deset let. Má v ní zhruba 50 druhů. Řeka ho prý už nepřekvapí, zpracoval si vlastní evakuační plán. Pokud už nenastanou žádné další komplikace, bude zvířecí koutek zpřístupněn v průběhu srpna.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)