Na Vysočině vyrostla 250 metrů vysoká atmosferická stanice

Košetice (Pelhřimovsko) - Na Vysočině otevřeli v Česku unikátní atmosferickou stanici. Stavba, která je vysoká čtvrt kilometru, bude měřit skleníkové plyny v ovzduší. Spolupracovat bude i s podobnými stanicemi v Evropě. Její vybudování stálo 45 milionů, další desítky milionů pak speciální přístroje.

Stožár u Košetic na Pelhřimovsku rostl téměř dva roky. Dosahuje výšky 250 metrů a je tak nejvyšší vzniklou stavbou v Česku od roku 1989. Věž váží 120 tun a je ukotvena 15 ocelovými lany v délce 2,5 km, uvedla Petra Rajsnerová, mluvčí Centra pro výzkum změny klimatu, Akademie věd ČR. Po stožáru se zaměstnanci pohybují výtahem.

Přístroje na věži budou zatím měřit koncentrace metanu a CO2

V různých výškách věže budou umístěny citlivé přístroje, první v 50 metrech. „Z této výšky je připraveno vzorkování vzduchu pro analýzu skleníkových plynů,“ uvedl Vlastimil Hanuš, Centrum pro výzkum změny klimatu, Akademie věd ČR. „První věc je popsání, pochopení pohybu skleníkových plynů nad Evropou s ohledem na jejich zdroje, na jejich možná uložiště a druhá věc je, že potřebujeme vytvářet dokonalou databázi o těchto koncentracích,“ sdělil Michal Marek, ředitel Centra pro výzkum změny klimatu, Akademie věd ČR. Zatím se budou měřit jen koncentrace oxidu uhličitého a metanu, postupně přibude i snímač na oxid dusíku a rtuti.

V těsné blízkosti je i Košetická hydrometeorologická observatoř. „Dlouhodobý úkol je monitorovat kvalitu ovzduší v této oblasti, která je relativně čistá, bez přímých zdrojů znečištění,“ uvedl Milan Váňa, vedoucí observatoře ČHMÚ Košetice. Atmosferická stanice v Košeticích je v Česku výjimečná. Spolupracovat bude v rámci evropské sítě s podobnými stanicemi například ve Švédsku a Francii.

Unikátní měřicí stanice na Vysočině se zaměří na skleníkové plyny (zdroj: ČT24)