V Německu už tradiční Krajinná výstava letos podruhé i u nás

Cheb - Do Chebu se po sedmi letech vrátila přeshraniční Krajinná výstava. Cheb ji pořádá s bavorským městem Tirschenreuth. Česká část je přístupná zdarma, letos je však mnohem skromnější než v roce 2006. V Německu vyjde vstupné na 10 Eur. Výstava potrvá do 25. srpna.

Úprava zanedbaných území, ukázky evropských zahrad, nové parky, květiny a koncerty, taková je Krajinná výstava, která se už tradičně koná v Německu. V Česku je Krajinná výstava organizována teprve podruhé a opět v Chebu. Vznikla na stejném místě jako před sedmi lety. Není už ale tak velkolepá. „Omezený režim je v tom, že my jsme neobsazovali každý den kulturní program, jako to bylo předtím,“ uvedl Michal Pospíšil (ODS), místostarosta Chebu. Letos nese výstava název „Příroda a historie Cheb 2013“.

Loni Cheb v rámci úprav investoval 100 milionů

U první Krajinné výstavy v roce 2006 město investovalo přes 100 milionů korun do zanedbaného prostoru pod hradem. Radní ji letos chtěli rozšířit i na protější břeh. Tam ale nakonec vzniklo sportoviště. „Na pravém břehu došlo ke zkvalitnění a doplnění některých záhonů, levý břeh byl takový doprovodný program, který je financován z jiných zdrojů,“ dodal Pospíšil.

Krajinná výstava letos podruhé v Chebu (zdroj: ČT24)

Německo neváhalo zainvestovat v přepočtu přes 350 milionů korun

Zatímco Češi letos investovali 10 miliónů korun, Němci 14 milionů eur. V Tirschenreuthu v podstatě vznikla nová městská čtvrť zaměřená na odpočinek a volnočasové aktivity. Nahradila starý pivovar. „…teď tu máme hotel, restaurace a desítky nových pracovních míst,“ uvedl Mirko Streich, mluvčí Krajinné výstavy Tirschenreuth, Bavorsko. „Jsme velmi spokojení, v prvních dnech sice bylo chladné počasí, ale teď se to zlepšilo, za tři týdny máme 40 tisíc návštěvníků,“ uvedla Eva Linderová, manažerka Krajinné výstavy Tirschenreuth, Bavorsko. 

Přeshraniční krajinné výstavy vznikly před 30 lety. V Německu jsou velmi oblíbené, konají se každý rok na jiném místě. Kromě prezentace zahradního umění a krajinotvorby je jejich smyslem především to, že často problémová a ekologicky narušená území mění natrvalo v zóny příměstské rekreace. Stejný cíl má i chebská výstava - město spojilo výstavu časově i s projektem „Revitalizace levého břehu Ohře“, na který získalo přibližně 80 procent plánovaných investic z dotace Regionálního operačního programu.

Zdroj: www.cheb2013.cz