Rodinný podnik míří do Bruselu

Hradec Králové - Jihočeský a Královéhradecký kraj sloučily svá zastoupení v Bruselu. Na tento post má nastoupit René Příhoda, který vyhrál výběrové řízení. O tom, že zvítězí, ale věděli někteří zastupitelé Královéhradeckého kraje už několik měsíců dopředu. Mnohým se to nelíbí. René Příhoda je totiž bratr partnerky jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly.

Krajský zastupitel ČSSD Jan Birke zprávu o vítězství Reného Příhody v soutěži o lukrativní post v Bruselu označil za dobrý vtip. „Nebudu respektovat žádné partikulární zájmy kohokoliv, ať už z koalice či opozice. Já jsem zásadně proti, to se mi nelíbí,“ říká důrazně Jan Birke.  

O protekci a rodinném podniku mluví i další. René Příhoda mladší, který má zastupovat Jihočeský a Královéhradecký kraj v Bruselu, je bratr partnerky jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly, někdejší miss blond Jany Příhodové. Předtím vedla kancelář hradeckého hejtmana France. „To, že se jedná o úzké vztahy mezi lidmi velmi blízkými, je očividné. To pak zavání tím, že tady máme jakousi rodinu Corleone,“ dodává k případu zastupitel Královéhradeckého kraje Pavel Bělobrádek. „Výběrové řízení bylo vyhlášeno a proběhlo zcela transparentně,“ oponuje mluvčí Královéhradeckého kraje Jiří Hošna. „Kandidát, který mluví čtyřmi jazyky a absolvoval studia ve Švýcarsku a Francii, těžko hledá konkurenci,“ upřesňuje člen výběrové komise a mluvčí Jihočeského kraje Petr Soukup.    

René Příhoda České televizi řekl, že rozhovory zásadně neposkytuje. Ani přesto, že bude v Bruselu zastupovat veřejnost. Právník Příhoda dřív působil na fotbalové asociaci. Byl jedním z pěti účastníků konkursu. „Celé je to podivné. Já jsem byl na zastupitelstvu proti tomu, aby se tato funkce vůbec zřizovala a zároveň je samozřejmě divné, že tak dva geograficky vzdálené kraje do toho jdou spolu,“ zdůrazňuje člen výběrové komise a zastupitel Královéhradeckého kraje Rudolf Cogan. 

Obsazení postu v Bruselu kritizovali zastupitelé už v minulosti. Bývalý vicehejtman Všetečka z ODS tam bez soutěže poslal syna Daniela. Nový zástupce Jihočeského a Královéhradeckého kraje tam má působit od září nejméně rok. Kraje se o náklady ve výši tří milionů korun podělí.

Rodinný podnik míří do Bruselu (zdroj: ČT24)