Krnov zasáhlo tornádo, lidé se cítí jako po válce

Krnov (Bruntálsko) – V Krnově v úterý řádilo tornádo. Vážně poškodilo část Kostelec na východě města, poničilo na 40 domů. Jejich obyvatelé popisují, že se cítili jako ve válce. Mnoho budov přišlo o střechy, přes noc je hasiči provizorně zabezpečili plachtami. Bouře také poničila stromy, krnovský krizový štáb proto zakázal vstup do lesů. Že Krnovem skutečně tornádo prošlo, potvrdili meteorologové.

Krizový štáb zakázal v Krnově vstup do lesů v oblasti mezi Bezručovým vrchem, kosteleckou střelnicí, bývalým domovem pro seniory na Ježníku a spojnicí ulic Stará Ježnická a Ježnická. Podle Ivana Vrátného z městské lesní správy bude zákaz platit nejméně měsíc. Nedaleko Krnova lidé také nesmějí do státních lesů v okolí Býkova-Láryšova.

Experti Českého hydrometeorologického ústavu vyrazili ráno do Krnova, aby zjistili, co je pravdy na informacích místních lidí o tornádu. Nakonec potvrdili, že skutečně tornádo Krnovem prošlo. „Můžeme s jistotou říci, že se jednalo skutečně o tornádo. Svědčí o tom stopy, které jsme na místě zajistili. Především ukroucené kmeny stromů,“ řekl Pavel Lipina z ČHMÚ. V Česku se takto ničivé tornádo objevilo po dvou letech, naposledy poškodil podobný jev domy v pardubických Starých Čívicích.

Krnovští popsali vír, který se v úterý zformoval na obloze. „Pak najednou spadl k zemi a začal ničit vše, k čemu se přiblížil,“ uvedl obyvatel krnovského Kostelce. Podle meteorologů prošlo tornádo po pětikilometrové trase a sílu ztratilo až na cestě k Láryšovu. Místní se shodli na nesmírné síle větru. „Zpod rukou mně to odneslo bečku se senem,“ podotkl další obyvatel.

Bouře přišla do Krnova večer a poškodila střechy více než 40 domů, polámala stromy a ničila zaparkovaná auta. „Bylo to jako ve válce. Seděla jsem s hlavou schovanou v klíně. Neodvážila jsem se ani podívat z okna,“ popsala obyvatelka jednoho z poničených domů. Někteří lidé před větrem prchali do sklepů – nic podobného nikdy nezažili. Bouře po sobě zanechala také zraněné lidi. „Přírodní živel si vyžádal osm zraněných osob, především lehčího charakteru, zranění byla ošetřena na místě. Pouze dva muži z Kostelce skončili v nemocnici s podezřením na vážnější zranění rukou a hlavy,“ řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Na místě zasahovalo až 120 hasičů, část z nich zůstala v Krnově přes noc, aby pomohli s nápravou škod. „Musíme poděkovat hasičům. Tři desítky lidí pracovaly v noci na zajištění střech. Hasiči přivezli 130 plachet a 116 jich použili. V 05:00 byly všechny střechy přikryté. Byl to koncert,“ řekla starostka Alena Krušinová. Do oprav střech se pustili jak vycvičení hasiči-lezci, tak jejich kolegové. K rychlejšímu rozvinování plachet použili výškovou techniku.

Tornáda v ČR v posledních letech:

  • 20. dubna 2000 – v obci Slunečnice na Vyškovsku poškodilo tornádo 23 domů
  • 14. května 2002 – o střechy přišlo po průchodu tornáda 30 domů v Hevlíně na Znojemsku
  • 9. června 2004 – tornádo, které meteorologové považují za nejsilnější v Česku v poslední době poničilo nebo strhlo střechy 50 domů a lámalo stromy
  • 5. června 2005 – v Třebomi na Opavsku poškodilo tornádo dva domy
  • 19. července 2007 – střechy domů i stromy skončily na zemi po tornádu ve Zbytinách na Prachaticku
  • 24. srpna 2010 – po tornádu v Olešnici na Blanensku byly poškozeny střechy bezmála 20 objektů
  • 21. června 2011 – na okraji Pardubic ve Starých Čívicích zničilo tornádo střechy patnácti rodinných domů, poškodilo také budovy dvou pardubických firem