Rozhlas opět prodává zámek v Přerově

Přerov nad Labem - Zámek v Přerově nad Labem je opět na prodej. Církev československá husitská totiž stáhla žalobu, kterou se na základě církevních restitucí domáhala jeho vydání. Český rozhlas (ČRo), který památku vlastní, ji chce přednostně nabídnout ke koupi Středočeskému kraji.

Už rok a půl mohl zámek vlastnit soukromý podnikatel, kupní smlouva byla v lednu 2012 těsně před podpisem. Pak se ale o nemovitost přihlásila Církev československá husitská. Majetek nechala zaplombovat a podala žalobu. Teď po přijetí restitučního zákona ji stahuje zpět. „Český rozhlas není povinnou osobou, která má vydat majetek církvím, vztahuje se to pouze na Českou republiku,“ vysvětlil církevní patriarcha Tomáš Butta.

Rozhlas ale pro památku nemá využití a chce se jí zbavit. Před časem o koupi projevil zájem Středočeský kraj. „Nebudou-li podmínky od kraje výrazně daleko od potenciálních komerčních nabídek, tak jsme připraveni o tom jednat,“ řekl náměstek generálního ředitele ČRo Ladislav Musil. Podle náměstka středočeského hejtmana Zdeňka Štefka (KSČM) má kraj v plánu investic na rok 2014 na nákup zámku alokovánu částku 18 milionů korun.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Pokud by ale z obchodu nakonec sešlo, zelenou dostanou i ostatní zájemci. Martin Švehla, který před rokem a půl nabízel za památku 20 milionů, by se o ni znovu rád přihlásil. „Rodina mojí ženy má v Přerově dávné hluboké kořeny, takže je to výraz takové úcty k této památce,“ potvrdil Švehla.

Vedení obce ale podporuje spíš variantu krajské správy. „Již máme na území obce jednu kulturní památku – pivovar –, která chátrá, a máme obavu, že v horizontu deseti let by to takto mohlo dopadnout i se zámkem, který by byl ve vlastnictví soukromých rukou,“ podotkla místostarostka Irena Gregárková (ODS).
 
Ideálním využitím zámku by podle vedení ČRo bylo propojení s historickými expozicemi a se skanzenem lidové architektury. Ten je hned v sousedství a provozuje ho právě Středočeský kraj.