Tělo vodáka, jenž se převrhl na Metuji, našli až v Labi

Hradec Králové / Louny - Na jezu v Předměřicích nad Labem se našlo tělo vodáka, který se před necelými třemi týdny převrhl na rozvodněné Metuji. Byla nařízena soudní pitva, která objasní příčinu a dobu smrti. Během letošních záplav zemřelo 13 lidí, z toho právě několik vodáků. Z Ohře nedaleko Loun vytáhli policisté tělo cizince, jenž se pohřešoval od poloviny prosince. Muž se utopil, pitva neprokázala cizí zavinění.

Tělo vodáka našel zaměstnanec elektrárny 15. června, policisté následně zjišťovali totožnost mrtvého. Vyšetřování potvrdilo, že jde o sedmačtyřicetiletého muže, který 2. června zmizel ve vodách Metuje nedaleko Nového Města na Náchodsku.

Podle policie se čtyři vodáci vydali na dvou lodích z Pekla do Nového Města nad Metují, u Bartoňova mostu se však v peřejích převrátili. Třem lidem se podařilo dostat na břeh, čtvrtý zůstal pod vodou a ztratil se. Policisté zahájili pátrací akci, která však k nalezení pohřešovaného muže nevedla.

Cizince našli po půl roce

Osmadvacetiletého cizince policie hledala od poloviny loňského prosince. „Poslední květnový den nahlásil správce vodní elektrárny v obci Pátek u Loun nález lidského těla pod jezem. Hasiči torzo těla zachytili a po příjezdu policie ho z vody vytáhli policejní potápěči,“ řekl žatecký hasič Michal Hrdlička.

Policie podle mluvčí Aleny Bartošové pomocí testů ověřila, že nalezené tělo opravdu patří muži, který se ztratil koncem loňského roku. Povodí Ohře dokonce v prosinci kvůli pátrání snížilo odtok z vodní nádrže Nechranice na zhruba 40 procent, což umožnilo snížení hladiny o 40 centimetrů. Tehdy se asi 200 metrů od řeky našla mužova bunda a mobilní telefon. „Byl naposledy viděn, když odcházel z nočního klubu. V práci ani doma se od té doby neukázal,“ řekla tehdy policejní mluvčí Marie Pivková.