Sloučené příbramské školy se opět rozdělují

Příbram - Po čtyřech letech společného fungování se dvě příbramské základky opět rozdělují. Už se prý podařilo stabilizovat počty žáků a zvýšit kredit školy v ulici Bratří Čapků. Radnice přiznala, že důvodem předchozího sloučení bylo zbavit se nechtěné ředitelky.

ZŠ Březové Hory a ZŠ Bratří Čapků byly původně dvě samostatné instituce. V roce 2009 zastupitelé rozhodli o jejich sloučení - za velkého odporu veřejnosti. Současné vedení města teď přiznává, že důvodem spojení byly neshody bývalých představitelů radnice s Dagmar Kredbovou, ředitelkou jedné ze škol. „Paní ředitelka je kvalitní kantorka, ale manažersky trošku selhávala,“ tvrdí příbramský místostarosta Václav Černý (ODS).

Opozici vyrazilo veřejné přiznání radnice dech. O drobných koncepčních neshodách se vědělo, žádné oficiální napomenutí ale ředitelka nikdy nedostala. „Naopak i rodiče si chválili, že je ředitelna konečně otevřená všem připomínkám,“ říká Dagmar Kredbová.

Čtyři roky fungovaly školy pod jednou hlavičkou. Úkolem ředitele bylo přilákal nové žáky a zvýšit prestiž školy. To se povedlo, zatímco v roce 2009 se do prvních tříd hlásilo jen 19 dětí, letos už je jich 53. Proto teď vedení města rozhodlo, že zařízení se mohou opět osamostatnit. Aby jedna ze škol nepřišla o evropské dotace, formálně se obě zařízení rozdělí nikoliv od září, ale až od ledna příštího roku.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)