Praha po povodních otevřela některé parky a kontroluje mosty

Praha – Povodňový stav nouze skončil. Městská rada vzala na vědomí, že ho vláda odvolala, tím také přestal platit plošný zákaz vstupu do parků. Některé ale ještě nejsou přístupné kvůli nařízením místních radnic, zákaz vstupu tak stále platí ve Stromovce a zahradě Kinských. Potápěči po povodních kontrolují také stav pražských mostů, zjišťují, zda jejich technický stav příliš nezhoršila velká voda a předměty, které přinesla. Ačkoli některé z nich jsou poškozené, Technická správa komunikací nepředpokládá, že by bylo nutné některý most uzavřít.

Zákaz vstupu do pražských parků platil od 4. června, kdy povodně a dlouhotrvající deště silně podmáčely půdu. V Kunraticích padlý strom zabil procházející ženu, úřady se proto chtěly vyhnout opakování takové události. Parky nakonec zůstaly nepřístupné déle než dva týdny, do většiny se mohou lidé vydat až dnes. „Vláda zrušila nouzový stav na území Prahy a stav nebezpečí vyhlášený primátorem. Zrušením krizového stavu pozbývají platnosti všechna rozhodnutí primátora vydaná v době trvání krizového stavu,“ přiblížila mluvčí magistrátu Iva Vojtková. Do některých parků tak je možné vyrazit, ale ne do všech, protože konečné rozhodnutí ještě závisí na starostech.

Přístupné jsou například sady Na Jezerce v Praze 4, Mrázovka v Praze 5 i tři hlavní parky v Praze 8 a Průhonický park. Naopak radnice Prahy 1 zatím neotevřela Střelecký a část Slovanského ostrova, Praha 7 ještě nepovolila vstup do části Stromovky (střední část kolem rybníků), lidé také ještě nemohou do zahrady Kinských. Zahrada bude uzavřena do 24. června, centrální Stromovka až do 7. července. Park Santoška v Praze 5 je částečně uzavřen kvůli zpevňování svahu nad silničním tunelem. „Svahy jsou velmi prudké, proto budeme v nadcházejících dnech nejen uklízet, ale také instalovat geomříže, které svah upevní,“ řekla dnes mluvčí Prahy 5 Ivona Kratochvílová.

Na mostech se voda podepsala, nebude ale nutné je zavřít

Praha se také pustila do kontroly mostů. Potápěči obhlížejí jejich pilíře a zjišťují, zda povodeň nenarušila jejich konstrukci. Už zkontrolovali 150 mostů na Vltavě, ale i menších tocích, závady nalezli asi u poloviny z nich. Nejhůře dopadly Palackého a Libeňský most. Palackého mostu velká voda vymlela množství spár. „Na některém pilíři je to něco okolo zhruba deseti procent, u těch nejvíce zasažených kolem 20 procent,“ popsal náčelník záchranné potápěčské služby Petr Mulač. Jeden z pilířů Libeňského mostu zase přišel o kus kamene, potápěči se pokoušejí ho nalézt.

Technická správa komunikací, která má mosty na starosti, je s výsledkem kontrol docela spokojena. „Nepředpokládáme mimořádné závady, které by si vyžádaly třeba uzavření mostu. Dá se říci, že to dopadlo docela dobře,“ podotkl náměstek ředitele TSK Jiří Sládek. Opravy budou podle něj stát 10 až 20 milionů korun.

Zatímco v Praze stav nouze skončil, v Ústeckém kraji bude na požadavek krajského krizového štábu platit dál. Zatopeným městům a vesnicím tak budou moci nadále pomáhat profesionální hasiči, radnice a obecní úřady budou mít také více času na zmapování povodňových škod.