Nález až z pravěku. Archeologové objevili unikátní figurku kozla

Třebosice (Pardubicko) - Pardubičtí archeologové učinili unikátní objev. Během záchranného průzkumu v nedalekých Třebosicích vykopali pravěkou figurku zpodobňující kozla. Odborníky překvapilo precizní a realistické zpracování, které u takzvaných zoomorfních plastik nemá obdoby.

Keramická figurka vznikla asi pět tisíc let před naším letopočtem. Zřejmě byla součástí kulovité nádoby. „Přemýšleli jsme, jestli se jedná o kozla, nebo o kozorožce, přírodovědci z našeho muzea nám určili, že se jedná o kozu, protože má rohy otevřené dopředu,“ uvedla archeoložka Kristýna Cebová, Východočeské muzeum Pardubice.

Objev pravěké plastiky kozla (zdroj: ČT24)

Veřejnost bude mít možnost vidět figurku naživo v rámci chystané výstavy

Pro archeology jde o nejcennější poklad z Třebosic. Třebosice i nedaleké Mikulovice patří mezi archeologicky bohatá naleziště. Průzkum teď probíhá i v Sezemicích. „Po dlouhé době odkrýváme opravdu velkou plochu, je to skoro 13 tisíc metrů čtverečních,“ dodala Cebová. Figurka kozla po odborném zpracování poputuje do muzejního trezoru. Později se stane součástí výstavy o pravěkém osídlení regionu.