Bývalé pohraniční roty na jihu Čech postupně mizí z povrchu

Šumava - Nevyužívané pohraniční roty v Jihočeském kraji a na Šumavě čeká demolice. Dvacet let se o ně většinou nikdo nestaral a úředníci ministerstev nového vlastníka hledali jen obtížně. Některé roty mezitím zchátraly natolik, že nezbývalo než je strhnout. Demolice se dotkla i šumavské Kvildy. Místo kasáren tam vznikne park a stezka pro cyklisty.

Kasárny na Kvildě na demolici čekaly dvacet let. „Za celou tu dobu stát nebyl schopen řešit tento vřed v rámci centra obce,“ uvedl Václav Vostradovský (NEZ), starosta Kvildy. Z kasáren tam zůstala zachovaná jediná budova. Vzniknout by v ní mělo Muzeum zaniklých šumavských obcí. Na dvouhektarové volné ploše radnice žádnou novou výstavbu domů neplánuje, promění ji v park a parkoviště.

Do svého majetku získali šumavští správci už i rotu u Borových Lad, teď chtějí získat areál u Stožce. Podle mluvčího Správy NP Šumava Pavla Pechouška je možné, že část budou muset také zbourat. K zemi šla už i rota v Javoří pile a demolice čeká také další dvě pohraniční roty, jednu u Chlumu u Třeboně, druhou ve Slavonicích.

Demolice pohraničních rot (zdroj: ČT24)