Navzdory komárům turistická sezona po povodních znovu ožívá

Třeboňsko – Boj s komáry na Třeboňsku, nepříjemným důsledkem povodní, pokračuje. Kalamitní stav však zatím nenastal. Především díky postřiku, ke kterému už odborníci několikrát přistoupili. Do dneška tímto způsobem ošetřili přes sto padesát hektarů plochy, kterou povodeň zasáhla.

Na poslední postřik povolal krizový štáb vrtulník. Odvrácení kalamity bylo nutné urychlit a ošetřit proto v krátké době co největší plochu. Vylíhnutí záplavových komárů bylo na spadnutí. „Máme naplánováno dvanáct až čtrnáct letů v lokalitách vytipovaných životním prostředím,“ vysvětlil mluvčí společnosti Letecká lesní Ivo Melíšek.

Voda klesla, lagun ideálních pro líhnutí komárů je ale na Třeboňsku pořád hodně. I bez nich tady znepříjemňují život lidem téměř každé léto. „Slyšíte, teď zrovna mi kolem ucha jeden lítá, takže je jich více než dost,“ potvrdil turista Josef Bolina a starosta Třeboně Jiří Houdek (KDU-ČSL) doplnil: „Komáři k Třeboni přece patří. A kdo sem přijíždí, ví, že tady jsou!“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Ke kalamitě má ale díky opakovaným postřikům současné množství ještě daleko. „Zatím jsme to žádným způsobem ještě nepocítili,“ uvedl provozovatel kempu Lužnice Zdeněk Radosta. V lese už je to sice horší, kdo ale použije přípravek proti komárům, tomu ani tady náladu nezkazí.

Turistická sezona po povodních znovu ožívá a počet návštěvníků nenasvědčuje, že by se hrozbou komáří kalamity nechali odradit. „Nenechali, tenhle kraj je srdeční záležitost. Ale je pravda, že dneska jsou dost vtíraví,“ potvrdil další z turistů Antonín Stloukal.

Pomocí vrtulníku zasáhl postřik komáří larvy na více než sto hektarech. Tam, kde laguny přetrvávají, budou jejich výskyt hygienici sledovat celé léto. V případě potřeby se postřik použije znovu.