Růžový cadillac i unikátní auburn přijely na ostravské výstaviště

Ostrava – Cestu časem a navíc pohled za Atlantik otevřelo ostravské výstaviště Černá louka. V českém prostředí ojedinělá výstava amerických automobilů ukazuje 50 strojů vyrobených od 40. až do 80. let minulého století, zapůjčili je severomoravští sběratelé.

Asi největší atrakcí ostravské výstavy amerických automobilových veteránů je vůz Auburn z roku 1928. Je jediný na světě a dlouho byl zcela skrytý před světem. „V roce 1928 si ho koupil původní majitel tohoto auta ve Spojených státech a převezl ho do Prahy. V roce 1939 auto rozebral, schoval do beden před fašisty, protože měl strach, že o ně přijde. V roce 1945 po osvobození ho zase složil, začal v něm jezdit. V roce 1948 ho zase rozebral – tentokrát před komunisty – a zůstalo rozebrané asi 30 let,“ přiblížil organizátor výstavy nazvané American Classic Cars Ivo Kunetek.

Mezi padesátkou dalších exponátů nechybí například kopie růžového cadillacu, který koupil Elvis Presley své matce. „V prodejně zakoupil čtyři vozy a jeden z těchto čtyř modrých cadillaců přelakoval na růžovou,“ popsal Ivo Kunetek. Dalšími dvěma vozy téhož typu potom jezdil zpěvák sám.

Vendula Horníková o výstavě amerických aut (zdroj: ČT24)

Sbírka, kterou představuje ostravské výstaviště, je ojedinělá a podle ředitele společnosti Ostravské výstavy Karla Burdy nepřipadá v úvahu, že by byla k vidění i jinde. „Naši kamarádi z různých výstavišť jezdí a říkají: 'Dejte nám tu výstavu, my také chceme americká auta.' Ale my nedáme, myslíme si, že jsme byli první a necháme si to tady,“ řekl.

Na velkou výstavu amerických automobilů nemusí návštěvníci spěchat. K vidění bude v Ostravě až do 8. září.