Ukradl foťák? Soud plzeňského náměstka opět osvobodil

Plzeň – Náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) neukradl fotoaparát, rozhodl již podruhé Okresní soud Plzeň-město. Ačkoli Krajský soud v Plzni po první osvobozujícím rozsudku případ vrátil na okresní úroveň, výsledek se tím nezměnil. Z krádeže foťáku vinila náměstka Runda dvojice aktivistů, podle soudu však není možné prokázat, že se krádež stala.

Aktivisté Jakub Jahl a Václav Rais, kteří dlouhodobě kritizovali činnost primátorského náměstka Runda, tvrdí, že jim Petr Rund v prosinci 2011 před radnicí sebral fotoaparát a odjel autem. Mladíci toho dne údajně po Rundovi požadovali smlouvy na městské zakázky. Rund tvrdí, že se nic takového nestalo.

Proti náměstkovi vypovídali oba aktivisté a matka jednoho z nich. Podle politikova obhájce Libora Michalce je celý případ založen jen na tvrzení proti tvrzení, neexistují žádné přímé důkazy, například záznam z kamerového systému. Obě strany trvaly na svém i v přímé konfrontaci, ke které soud přistoupil. Soud se potom přiklonil k Michalcovu tvrzení a pro nedostatek důkazů Runda osvobodil.

Stejně rozhodl okresní soud již loni v listopadu. Soudkyně tehdy zpochybnila důvěryhodnost Jakuba Jahla, označila ho za osobu, která nerespektuje předpisy, figuruje v přestupkových řízeních a na Facebooku zveřejnil část spisu. Krajský soud se však s jejím rozhodnutím nespokojil a případ okresnímu soudu vrátil.