Středočeský kraj schválil povodňovou pomoc obcím, každé 160 tisíc

Praha - Středočeský kraj rozdělí mezi obce postižené povodní v první fázi 93 milionů korun. Více než polovinu zaslala vláda, zbytek jde z krajského rozpočtu. Peníze dostanou i hasiči. Návrh dnes schválili krajští zastupitelé. Dalších 70 milionů korun od vlády dnes podle hejtmana Josefa Řiháka (ČSSD) kraj už obdržel na účet a požádal o posledních 100 milionů. Povodně podle něj v kraji napáchaly škody zhruba za 3,5 miliardy korun, z toho na krajském majetku za 1,6 miliardy. Nejvíce poničené byly silnice a mosty. Zaplaveno bylo na 80 škol.

Radní navrhli darovat každé z 213 postižených obcí z krajského rozpočtu po 160 tisících korunách. Vyplácením stejné částky všem obcím se podle Tomáše Havlíčka (ODS) kraj zbavuje odpovědnosti za rozdělení dotace. „Je nás tady 65 zastupitelů. Každý budeme mít jiný názor na to, jestli Dolní Lhota byla více vytopena než Horní Lhota,“ obhajoval návrh krajské rady Řihák.

Část z vyčleněných peněz pak bude ponechána jako rezerva pro obce, které se ještě přihlásí, a pro hasiče. K tomu bude kraj ještě vyplácet zálohy podle výše nahlášených škod. Obce, které žádaly o půl milionu a méně, dostanou celou sumu, ostatní jen část. Podle Řiháka se mohou stále hlásit, čas mají ještě sedm dní po odvolání stavu nouze. Opatření má vypršet o půlnoci z pátku na sobotu.

Podle hejtmana se kraji záplavy podařilo zvládnout. Nyní je podle něj čas na to zamyslet se, jak postupovat příště, a vytvořit napříč politickým spektrem orgán, který by se povodněmi a možnými opatřeními zabýval.

Povodeň v Zálezlicích v roce 2013
Zdroj: ČT24

Ve Středočeském kraji zůstalo nejvíce poničených škol mezi regiony

Povodně se nevyhnuly ani školám. Celkem jich napříč kraji bylo zaplaveno na 160, polovina z toho se nachází právě ve Středočeském kraji. Peníze na opravy majetku přitom školám musejí dát zřizovatelé, tedy kraje nebo obce. Pod ministerstvo školství spadají jen dotace na pomůcky a učebnice. Do nejvíce poničených škol se žáci vrátí až v září, do té doby se výuka koná v náhradních prostorách nebo sousedních školách.

Ilustrační foto
Zdroj: David Taneček/ČTK

Počet škol poškozených povodněmi podle krajů:

  • Praha - 21
  • Středočeský kraj - 80
  • Jihočeský kraj - 20
  • Plzeňský kraj - 3
  • Ústecký kraj - 20
  • Liberecký kraj - 4
  • Královéhradecký kraj - 12

Celkem: 160

Pomoc zasaženým obcím komplikují pravidla zaměstnávání lidí na veřejné práce

Starostové obcí, zejména na západě Čech, nemají dost lidí, kteří by v rámci veřejné služby pomáhali s úklidem po povodních. Pravidla zaměstnávání lidí, kteří jsou dlouhodobě bez práce, jsou podle starostů příliš složitá a přísná. Podle ministerstva práce a sociálních věcí ale pravidla komplikovaná nejsou. V Poslanecké sněmovně už ale podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové leží návrh nového zákona. Ten má zvýšit dávky nezaměstnaným, kteří se do veřejné služby zapojí.

Na pomoci je závislé i povodní zasažené centrum Camphill. Je to jediné zařízení v České republice, kde spolu na zemědělské farmě žijí a pracují zdraví a mentálně postižení. Voda tam zatopila budovy, ve kterých je chráněné bydlení. Zničila taky zeleninu a ovoce, jejichž prodej přináší komunitě potřebné peníze. Na polích už pomáhají studenti. Opravy statku vyjdou podle předběžných odhadů na milion korun, škody na produkci z polí jsou asi tři miliony.

Pomoc středočeským obcím (zdroj: ČT24)