Tovaryšem můžete být i v dnešní době. Stačí se dát na učení

Telč - Na zámku v Telči slavnostně pasovali učně na tovaryše. Organizátoři z Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů chtějí podobnými akcemi přilákat mládež do učení. Zájem o řemeslo totiž v poslední době upadá. Cílem akce je ale i udržet u řemesla ty, kteří už obor vystudovali.

„Byl to desátý, jubilejní ročník, a proto jsme to chtěli pojmout trošku slavnostněji, bylo přihlášeno 61 učňů,“ uvedl Oldřich Svoboda, přednosta regionu Vysočina, Cech klempířů, pokrývačů a tesařů. Učni z Vysočiny i Jihočeského kraje převzali své výuční listy přímo v zámeckém sále, a to i v patřičných kostýmech.

Šikovných řemeslníků je málo

Cech klempířů, pokrývačů a tesařů se potýká s obrovským nedostatkem kvalifikovaných řemeslníků a stále častěji přitom musí napravovat špatně zhotovené krovy a střechy. „Většina těch mladých prostě zběhne, jestli v tom nevidí budoucnost nebo spíš hodně práce, tuhle otázku si také pokládáme,“ uvedl Břetislav Kocián, Cech klempířů, pokrývačů a tesařů. Kdo hledá opravdu kvalitně odvedenou práci, neměl by vybírat firmu jen podle ceny, záleží hlavně na referencích. „Podle mě by si měl zákazník nechat udělat alespoň 2-3 nabídky,“ dodal Svoboda.

I památkáři se potýkají s nedostatkem kvalitních firem, a proto si řemeslníky začínají i sami školit a kvalitu hledají po celé republice. Například kopuli na střechu kostela svaté Anny v Kutné Hoře zrovna vyrábějí až v Jihlavě. Tesaři tam používají jen starou řemeslnou metodu bez použití železa.

Na zámku v Telči dnes slavnostně pasovali učně na tovaryše (zdroj: ČT24)