Rozvodněné řeky zalévají sever a východ Čech, některé už začaly klesat

Praha – Stav povodňového ohrožení platí na čtyřech tocích, řeky ale většinou už kulminují nebo klesají. Stále však prší takřka v celém Česku, hladiny se proto ještě mohou vzedmout. Druhý povodňový stupeň, pohotovost, hlásilo zhruba 25 vodoměrných stanic. Nejhůře zasáhla velká voda východ Čech, řeky a potoky se rozlily na Pardubicku v okolí Holic a na Chrudimsku. Mírnější jsou následky na severu Čech, kde se řeky vesměs nevylily, ačkoli dosáhly třetího povodňového stupně. Stále zůstává v plastnosti výstraha Ústřední povodňové komise, platit bude až do čtvrtka. Všechny železniční trati a hlavní silniční tahy jsou podle webů Českých drah a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) průjezdné bez omezení.

Pršet bude až do středy, podle nového modelu ale začnou srážky ustávat již od rána. Dnes ale ještě spadne až 40 milimetrů srážek. Intenzita dešťů na jihu a uprostřed republiky – na Vysočině a ve východních Čechách – však již ráno začala polevovat, v části Moravy dokonce načas přestalo pršet. Naopak na severních horách srážky zatím nepolevují. S přívaly vody přišlo také výrazné ochlazení. Oproti minulému týdnu jsou teploty téměř o 30 stupňů nižší, denní maxima se dnes budou pohybovat mezi 11 a 15 stupni Celsia, na horách dokonce bude jen kolem 9 stupňů.

Deště, které přišly do Česka v noci na pondělí, zvedly hladiny řek. Stalo se tak ale jinde, než meteorologové původně čekali – podle prvních předpovědí mělo nejvíce pršet v Jeseníkách a Beskydech, případně v Novohradských horách na jihu Čech a rozvodnit se toky pod nimi. To se nestalo, východní a severní části Moravy se nejprudší srážky vyhnuly, tak vydatné, jak původně meteorologové čekali, nebyly ani v jižních Čechách. Nejvíce vody tak spadlo na Českomoravské vrchovině a horách v severních Čechách – Krkonoších, Jizerských horách a Lužických horách. Rozvodnily se proto řeky, které z nich odtékají. Průtoky vzrostly především na horních tocích, odpoledne některé z nich už začaly klesat, meteorologové ale varují před dalším nárustem hladin některých toků.

Do čtvrtka platí výstraha ČHMÚ na možné povodňové ohrožení, která se týká pásu uprostřed republiky – zhruba východně od Vltavy a dolního toku Labe a západně od řeky Moravy. Do středečního poledne také platí výstraha na velmi vydatné deště, která se týká horského pásma na Královéhradecku, Semilsku, Jablonecku a Liberecku.

Po krátké pauze se opět začaly scházet povodňové komise – ta ústřední i ty krajské. Ústřední povodňová komise upozornila na pokračující deště, které ve středu zasáhnou i severovýchod republiky, na nárazový vítr a na povodně a také sesuvy.

Třetí stupeň hrozí na Novohradce, Doubravě a Sázavě, během dne voda ze třetího stupně opadla na Nežárce, horní Dyji, Svratce, Jihlavě, horním Labi, Jizeře, Lužické Nise a tocích Šluknovkého výběžku. 

Komise vyzvala správy jednotlivých povodí k odpouštění přehrad a také k uklizení techniky používané k úklidu po minulých povodních z koryt. Lidé v okolí řek v ohrožených lokalitách by měli odvézt cenný majetek, například auta. „Můžu konstatovat, že všechny státní podniky povodí zajistily retenční prostory a někdy dokonce uvolňují zásobní prostor, který nebývá v létě odpouštěn,“ ujistil Pavel Punčochář, vrchní ředitel sekce vodního hospodářství. Tam, kde platí druhý či třetí stupeň povodňové aktivity, zakázala Ústřední povodňová komise plavbu.

3. stupeň povodňové aktivity (ohrožení):

  • Novohradka (Luže a Úhřetice, Pardubický kraj)
  • Doubrava (Bílek, Kraj Vysočina, a Pařížov, Pardubický kraj)
  • Smědá (Předlánce, Liberecký kraj)
  • Sázava (Havlíčkův Brod - Pohledští Dvořáci)
  • Výrovka (Plaňany)

LIBERECKÝ A KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ:

Liberecký a Královéhradecký kraj ohrožují velmi silné deště v Krkonoších, Jizerských a Lužických horách. V Jizerských horách spadlo v noci přes 120 milimetrů srážek, hladiny řek jsou teď velmi vysoko. Ve Višňové-Předláncích na Frýdlantsku již dnes večer klesla hladina řeky Smědá pod třetí povodňový stupeň. Stav ohrožení tak zůstává v Libereckém kraji už jen na potoce ve Stružnici na Českolipsku. Na dalších dvou řekách platí tzv. bdělost.

Smědá ve Višňové, kam se povodně vrátily po pouhých třech týdnech, se dostala dopoledne z normálního stavu na třetí povodňový stupeň za pouhou hodinu. Části obce chrání nedostavěná povodňová hráz, která však místy protéká, hasiči jsou proto na místě a vodu odčerpávají. „Po poledni bylo do této oblasti dopraveno i pásové obojživelné vozidlo, které zajišťovalo přepravu hasičů i materiálu na problematická místa,“ řekla ČTK mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová. „Záchranná služba zřídila na místě tým, pro případ, že by někdo potřeboval lékařskou pomoc,“ dodal hejtman Martin Půta.

Další místa u Smědé chrání pytle s pískem. Vzestup řeky se zastavil v půl třetí odpoledne na hladině 286 centimetrů, nyní již klesá. Obec však v ostražitosti minimálně v noci nepoleví. „Mají přijít další deště,“ uvedla starostka Višňové Vladimíra Erbanová. Podle odhadu meteorologů by už ale řeka stoupat neměla. Voda se podle starostky do domů zatím nedostala. Višňová patří k obcím, které bývají velkou vodou pravidelně postiženy, i na počátku června patřily k nejvíce zasaženým. V roce 2010 tam velká voda napáchala škody za více než 36 milionů korun a řadu z nich se ještě ani nepodařilo opravit.

Stav ohrožení mohou vyhlásit také starostové, v 10:00 tak učinil starosta Stružnice na Českolipsku Jan Mečíř. „Máme na trojce Robečský potok i Šporku, zaplavená už je silnice, zatím ale auta projedou,“ řekl. Voda se podle něj zatím rozlévá jen po loukách a dostala se do jedné stodoly. „U jednoho z domů jsme už dělali ochranou hráz z pytlů s pískem. Ještěže jsme nespěchali po té červnové vodě s jejich úklidem, a tak je máme připravené,“ dodal. Na třetím povodňovém stupni se řeka stále drží, řekl starosta ve 22:00. I ve Stružnici se velká voda pravidelně opakuje, zabránit by jí měl v budoucnu suchý poldr. Jeho vybudování ale zpomalují ochránci přírody.

Stav ohrožení byl po poledni asi dvě hodiny i na Jizeře v Jablonci nad Jizerou, tam už ale řeka výrazně opadla a na řece je jen první povodňový stupeň. Bdělost je i na Kamenici. Množství vody v řekách výrazně snižují přehrady v Jizerských horách. Všechny přehrady mají ještě rezervy, aby mohly vodu zadržet. Povodňové ohrožení od rána vodohospodáři hlásili i na Labi pod Špindlerovým Mlýnem a později i na nižších částech řeky. Voda se tam nakonec v korytě udržela a škody nezpůsobila.

PARDUBICKÝ KRAJ:

První místo, kde dnes řeky stouply na třetí povodňový stupeň, byl Pardubický kraj. Třetí stupeň ohrožení platí na Chrudimsku na Novohradce v Luži a v Pařížově na Doubravě. Zvedly se i další řeky, voda zaplavila domy a zahrady a uzavřela 12 úseků menších silnic. Povodeň zasáhla také památník Ležáky, kde se ještě v neděli konala pietní vzpomínka.

V kraji už v noci na řadě míst zasahovali hasiči, vodu odčerpávali ze sklepů, zahrad či silnic, ale také z bioplynové stanice v Dřítči na Pardubicku. Ke stanici vyjížděli již před pondělní půlnocí. „Voda tady natekla do strojovny, bylo nutné použít kalová i plovoucí čerpadla,“ sdělila mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

VYSOČINA:

Třetí stupeň povodňové aktivity, znamenající ohrožení, platí také na Vysočině na řece Doubravě v Bílku na Havlíčkobrodsku a v Dobroníně na Jihlavsku. Třetí stupeň povodňové aktivity začal před šestou hodinou večerní platit také na řece Sázavě v Pohledských Dvořácích u Havlíčkova Brodu. Od dnešního poledne tam hladina řeky stoupla o víc než 40 centimetrů. Na osmi místech v kraji platí druhý stupeň vyžadující pohotovost, na 13 místech je nutná bdělost odpovídající prvnímu stupni.

Zlatý a Mlýnský potok v Dobroníně zaplavují silnice v okolí sportovního areálu a několik domů v blízkosti obou toků. „Dobrovolní hasiči tam plní pytle pískem a budou z nich stavět protipovodňovou hráz, která by měla od vody ochránit areál místní soukromé firmy,“ řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Situaci v Bílku monitoruje městská policie, hladina řeky podle starostky Chotěboře Elišky Pavlíkové zatím nehrozí zatopením obydlí. 

Řeka Sázava zdivočela v obzvlášť špatnou dobu, kdy se opravuje napůl rozpadlý středověký most v Ronově nad Sázavou. Problematické je především dřevěné bednění pod dvěma mostními oblouky využívané k novému vyzdívání klenby. Stavební firma ji proto začala odstraňovat, ale nestihla to. „Ti chlapi už byli po pás ve vodě, proto jsme požádali hasiče, aby pomohli,“ vysvětlil projektant Petr Havel. Po odstranění konstrukce už nehrozí, že by se u mostu zachytávaly větve a klády, památka ze 16. století tak zřejmě povodeň přežije bez větší újmy. Na místě ale zůstává několik hasičských jednotek, které na most dohlížejí.

Ronovský most
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

JIHOMORAVSKÝ KRAJ:

Především voda z polí trápí obce v Jihomoravském kraji. Dešťová voda ale vyplavila sklepy například v obci Nesvačilka na Brněnsku. V noci napršelo asi 40 milimetrů za 20 minut. Teď už však bezprostřední hrozba pominula, protože v oblasti neprší.

Na odtoku z vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku a na řece Jihlavě v Ivančicích platí druhý stupeň povodňové aktivity, který byl vyhlášen také na řece Svratce ve Veverské Bítýšce a na odtoku z Brněnské přehrady.

Deštivé počasí
Zdroj: ČT24/ISIFA

JIHOČESKÝ KRAJ:

Vydatné deště zvedaly i hladiny jihočeských řek. V pondělí se meteorologové obávali, že v Novohradských horách spadne tolik vody, že Malše stoupne až na třetí stupeň, jihočeské řeky ale zatím dosáhly maximálně druhého povodňového stupně. Ten stále platí na Moravské Dyji v Janově, Malši v Roudném, Nežárce v Lásenici, Stropnici v Borovanech a Černovickém a Svinenském potoce. Nyní meteorologové věří, že s výjimkou Nežárky už nebudou řeky příliš výrazně stoupat.

  • „Maximální hladiny budou o něco nižší, než jsme ráno počítali. Hladina Malše by se k trojce už neměla dostat,“ řekl hydrolog Tomáš Vlasák.

Hasiči zasahovali u patnácti případů. Lidé ani jejich majetek ohroženi nebyli. Povodeň na začátku června donutila bechyňskou radnici zlepšit krizové řízení a protipovodňová opatření. Lidé ze zaplavených částí města byli nespokojeni se systémem informování i s organizací pomoci. Hlavním důvodem jejich tlaku na radnici ale bylo, že nová protipovodňová stěna nepomohla, postavena byla pozdě. Teď městu hrozí povodeň znovu.

ÚSTECKÝ KRAJ

Hladiny řek v Ústeckém kraji po vydatných deštích stouply. Mandava ve Varnsdorfu se ráno dostala na první stupeň povodňové aktivity, odpoledne ho dosáhl i Flájský potok v Českém Jiřetíně. Kamenice a Ploučnice odpoledne mírně poklesly.

Ve středu se po záplavách pro veřejnost otevře budova Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ještě asi měsíc však bude fungovat s určitými omezeními, sklep se stále ještě desinfikuje.

STŘEDOČESKÝ KRAJ A PRAHA:

V Praze podle jejího primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) další povodňová vlna nehrozí. Přesto se pro jistotu sešel její krizový štáb, aby zrekapituloval případná opatření. Vltava podle předpovědi má dosáhnout nejhůř prvního stupně. Město ve dvě odpoledne uzavřelo Čertovku, protipovodňové stěny stojí v Divadelní ulici a taky na Zbraslavi. Město vyklízí náplavky, připraveni jsou prý i majitelé lodí kotvících na Vltavě, aby v případě i nadále stoupající hladiny odpluli. Deštivé počasí zneklidňuje hlavně obyvatele Lahoviček, kteří nejsou před velkou vodou vůbec chráněni. Na prvním povodňovém stupni se dnes ocitl také Botič v Praze 10.

Ve Středočeském kraji stoupla na třetí povodňový stupeň Výrovka v Plaňanech a na druhý povodňový stupeň Sázava, pohotovost platí až po Kácov. Na Kolínsku se rozvodňují menší toky. V Bečvárech vyplavil jinak nenápadný potok dvě zahrady a ohrožuje několik domů. V Mlékovicích dělá problém zničená hráz, která se protrhla už při povodních na začátku června. Teď hrozí, že se vodu z rybníka nepodaří udržet v provizorním korytě. Na několika místech museli hasiči odčerpávat vodu ze sklepů. Podle zástupců obcí, kde platí druhý povodňový stupeň, je zatím situace poměrně klidná.

Zavírání povodňových vrat na Čertovce
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

DOPRAVA:

V souvislosti s vytrvalými dešti, které Česko trápí už druhý den, byla zaplaveno několik silnic. Nejvíce uzavřených úseků je na východě Čech, kde řidiči neprojedou čtyři silnice v Pardubickém a dvě v Královéhradeckém kraji.

Ve východních Čechách jsou podle ŘSD uzavřeny dvě silnice u obce Dolní Roveň a úsek mezi Komárovem a Horními Ředicemi na Pardubicku, zaplavena je také Jasenská ulice v Přelouči. V Královéhradeckém kraji je pod vodou silnice u Doudleb nad Orlicí a úsek z Petrovic do Lodína. Na Kutnohorsku jsou uzavřeny kvůli zvýšené hladině řeky Doubravy dvě komunikace u obce Zbyslav a ulice v obci Vrdy. Neprůjezdná je také místní komunikace u obce Onomyšl.

Další úseky jsou kvůli záplavám uzavřeny například na Liberecku, Žďársku či Příbramsku. V Děčíně je kvůli stoupající hladině řeky uzavřeno Labské nábřeží pod Tyršovým mostem. U obce Tlučeň na Litoměřicku je vozovka pod nánosem bahna, které sem voda přinesla z nedalekého pole. V průběhu večera pak byly zavřeny i další silnice v Křešicích, kde hasiči staví protipovodňové hráze, a z Bakova do Bělé pod Bezdězem.

Na železnici jsou problémy zejména se stromy, které zřejmě kvůli podmáčené půdě padají na koleje. Na trati z Rozsochatce do Havlíčkova Brodu najel spěšný vlak do spadlého stromu. Nehoda se podle informací Českých drah obešla bez zranění, v úseku je přerušen provoz. Kvůli spadlému stromu byla uzavřena také železniční trať u Mšena na Mělnicku.