Navzdory ministerstvu smí Židlochovice zrušit videoterminály, rozhodl ÚS

Brno - Židlochovice na Brněnsku mají právo na zrušení videoloterijních terminálů, které na jejich území povoluje ministerstvo financí. Rozhodl o tom Ústavní soud, stejně jako už dřív v případu města Klatovy. Židlochovice prosazují nulovou toleranci hazardu, a to především kvůli prevenci kriminality.

Ministerstvo financí musí řádně přezkoumat dříve vydaná povolení k provozu videoloterijních terminálů v Židlochovicích na Brněnsku. Podle očekávání to úřadu nařídil Ústavní soud. Dnešní nález navazuje na dřívější rozhodnutí ústavních soudců, podle nichž obcím náleží právo regulovat veškerý hazard na svém území. „Toto rozhodnutí již nemá žádný významný vliv na povolovací proces, protože MF již před časem zahájilo tisíce správních řízení o zrušení povolení videoloterijních terminálů všude tam, kde se nachází v rozporu s obecními vyhláškami obcí,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zároveň dodal, že MF již dříve uvítalo obdobné rozhodnutí Ústavního soudu, protože poskytuje větší právní jistotu. „Je však třeba upozornit, že počet videoterminálů klesal už minulý rok, kdy MF zrušilo zhruba 20 000 povolení. A to především z důvodu prosazení vyšších odvodů hazardu, zrušení jeho daňových výjimek a posílení pravomocí obcí,“ dodal Jakob.

Židlochovice v roce 2011 schválily vyhlášku, která zakázala hazard v celém městě. Radnice očekávala, že ministerstvo financí ihned po doručení vyhlášky do datové schránky začne přezkoumávat a rušit povolení k provozu videoloterijních terminálů. Ministerstvo ale nijak nereagovalo. Podle Ústavního soudu tím porušilo právo města na samosprávu.

Možnost regulovat výherní přístroje všech typů přiznávají obcím dřívější nálezy ÚS. Takzvané videoloterijní terminály, což jsou výherní automaty napojené přes síť na centrální dispečink, však povolovalo ministerstvo financí i v obcích, které se jinak snažily bojovat s hazardem a nevydávaly povolení pro běžné automaty. Nyní už ministerstvo uznává, že právo regulace hazardu se vztahuje i na videoloterijní terminály.

Letos v dubnu Ústavní soud vyškrtl z novely loterijního zákona ustanovení, jež umožňovalo provozovat terminály povolené ministerstvem až do konce roku 2014. Ministerstvo poté začalo hromadně přezkoumávat sporná povolení. Lze očekávat, že postupně zruší tisíce terminálů, jejichž umístění je v rozporu s obecními vyhláškami měst a obcí v celém Česku.

Židlochovice prosazují nulovou toleranci hazardu, a to především kvůli prevenci kriminality. „Nechali jsme si udělat statistiku, podle které dvojnásobné zvýšení počtu automatů ztrojnásobilo kriminalitu,“ řekl starosta Vlastimil Helma (ODS). Běžné automaty už město zcela vymýtilo, zbývaly už jen videoloterijní terminály povolené ministerstvem financí.

Hrací automaty
Zdroj: ČT24

Ústavní soud ve svých nálezech opakovaně zdůrazňoval, že provozování výherních zařízení se nachází „na samém okraji společensky akceptovaných aktivit“ a je doprovázeno patologickým hráčstvím, kriminalitou a dalšími sociálními problémy.