Osobnosti žádají konec parkoviště na Malostranském náměstí

Praha - Skupina osobností iniciovala petici, která požaduje, aby v dolní části Malostranského náměstí vzniklo namísto nynějšího parkoviště místo přívětivé pro lidi. Petice žádá, aby byla vyhlášena veřejná debata o tom, co na náměstí vznikne.

„Dali byste si do vzácné barokní truhly brambory? Šli byste v plesových šatech rýt zahradu? A co parkoviště aut na jednom z nejkrásnějších míst Prahy? Nechat na Malostranském náměstí parkovat auta je podobné, jako bychom ze starožitné vitríny udělali botník. Že je to nekulturní a barbarské?“ ptají se autoři petice.

Petice apeluje na pražského primátora a radu magistrátu. Žádá odpovědné představitele města, aby se zasadili o to:

  1. Aby v nejkratším možném termínu byla vypovězena smlouva se soukromou společností provozující parkoviště.
  2. Aby byla otevřena široká debata s odbornou i laickou veřejností o možnostech využití volné plochy náměstí, kde bude prostor pro odpočinek a kde přibude zeleň, která zlepší ovzduší v této části města.
  3. Aby byla vyhlášena řádná veřejná soutěž navazující na předchozí širokou debatu, z níž vzejdou konečný návrh i realizace.

V petičním výboru jsou například architekt Bořek Šípek a režisér a výtvarník Jan Švankmajer nebo předseda Spolku výtvarných umělců Mánes Tomáš Novotný. Komunikací s úřady a veřejností byla pověřena autorka petice Kateřina Jacques ze Sdružení občanů a přátel Malé Strany a Hradčan.

  • „Dolní i horní část Malostranského náměstí slouží už desítky let téměř výhradně jako odkladiště aut. Zeleň zde prakticky nenajdeme a obdivovat krásu staveb nelze, protože tam, kde je výhled, stojí nebo projíždějí auta. Zdá se, že jsme přestali tuto absurditu vnímat a smířili se s tím, že schůzku si zde můžeme domluvit maximálně ve stoje na tramvajové zastávce,“ zlobí se petenti.

Architektonický odkaz našich předků by podle petičního výboru bylo vhodnější využít ke spokojenosti obyvatel i turistů. „Nepřijíždějí proto, aby si prohlíželi náš vozový park,“ připomínají organizátoři petice.

Petici je možné podepsat on-line a na sběrných místech. Petiční arch lze z webu také stáhnout a dále šířit.