Karlovy Vary se chystají na úspory, pokud ROP Severozápad skončí

Karlovy vary - Karlovy Vary se začínají chystat na možné dopady nezaplacených dotací z pozastaveného Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad. Z něho by město mělo dostat asi 200 milionů korun. Podle předsedy finančního výboru magistrátu Michala Toufara (TOP 09) by nezaplacení dotací mohlo pro město znamenat omezení výdajů na čtyři až pět let. „Určitě nervózní jsme. Snažme se hledat nějaké řešení, protože jde o pětinu rozpočtu města. Jedním z prvních opatření by mohlo být, že ušetřené prostředky z tendrů města bychom neměli dál používat, ale nechat je v rezervě,“ uvedl Toufar.

Největší část z dlužných peněz představují dotace 226 milionů korun na stavbu plaveckého bazénu. „Jsem pořád optimistou v tom, že doufám, že proinvestované prostředky nám budou ve finále proplaceny. Už se ale musíme asi rozloučit s variantou, že budeme realizovat další plánované projekty, které už se asi nestihnou,“ uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA).

Jednou z možností, jak by se v případě definitivního konce dotačního programu mohlo město bránit, by byly žaloby. Podle Kulhánka ale nejsou právní rozbory jednoznačné a navíc neexistuje precedens u jiných operačních programů. Není proto jasné, jestli by žaloby směřovaly proti státu nebo operačnímu programu, který městu peníze přislíbil.

ROP Severozápad byl pozastaven poté, co audity zjistily závažná pochybení v řadě projektů. Evropská komise pak programu vyměřila plošnou korekci ve výši 2,6 miliardy korun.

Předseda výboru regionální rady ROP Severozápad Petr Navrátil dnes řekl, že opětovnému spuštění programu ze strany Evropské komise už nic nebrání. „Výbor přijal vyměřené korekce a odeslal dopis s tímto stanoviskem Evropské komisi. Ve vztahu k Bruselu není důležité, kdo zaplatí korekce. Peníze nejdou do Bruselu a zase zpátky, ale mezi ministerstvy a Regionálním operačním programem. Je to čistě vztah mezi programem a ministerstvem financí a tam to musíme vyjednat,“ uvedl Navrátil.

Ústecký a Karlovarský kraj mají podle ministerstva zaplatit pokutu ve výši 2,6 miliardy korun. To ale zatím kraje odmítly. Další jednání ale přerušila demise premiéra Petra Nečase a blížící se konec jeho vlády.

Karlovy Vary se připravují na finanční krizi (zdroj: ČT24)