Zkouška ohněm pro rozkopanou D1: U Jihlavy bouraly kamiony

Jihlava – Na rozkopaném úseku dálnice D1 mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou se brzy ráno srazila dvě nákladní a jedno osobní auto. Byla to první velká nehoda po zahájení přípravných prací na modernizaci dálnice, obešla se bez vážných následků. Jeden pruh zůstal průjezdný, před zahájením dopravní špičky se podařilo odklidit havarovaná auta do odstavného pruhu.

Co se stane, až se v některém z úseků dálnice D1, kde probíhají přípravné práce na modernizaci jízdních pásů, stane velká nehoda? Na odpověď čekali řidiči, experti, policisté či odtahové služby déle než měsíc od jejího zahájení. Částečnou odpověď dala dnešní nehoda dvou nákladních a jednoho osobního auta, která brzy ráno zablokovala dálnici ve směru na Brno. Následky nebyly vážnější než při podobných nehodách na jiných místech, jeden pruh byl neprůjezdný. Po dvou hodinách se podařilo havarovaná auta odklidit na krajnici, omezení tak skončilo ještě před plným propuknutím ranní dopravní špičky.

Nehoda se stala na 111. kilometru mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou ve směru na Brno. „Do osobního auta narazil nákladní vůz s přívěsem a do nich pak další náklaďák s návěsem. Nehoda skončila bez zranění, dechová zkouška u řidičů nepotvrdila alkohol,“ popsala policejní mluvčí Jana Kroutilová. Ke klidnému průběhu úklidu následků přispěl fakt, že bylo možné havarovaná auta odklidit do odstavného pruhu. Na něm se sice pracuje, prostor pro nabourané kamiony na něm však zbyl. Bez odstavných pruhů se bude na dálnici D1 jezdit, teprve až začne třetí fáze opravy a bude se jezdit obousměrně po jediném jízdním pásu.