Soud zprostil exstarostku Hrubou viny ze zneužití pravomoci

Brno - Brněnský krajský soud v odvolacím řízení zprostil bývalou starostku radnice Brno-střed Dagmar Hrubou (ODS) obžaloby za podpis údajně nevýhodných smluv pro město. Loni v říjnu ji potrestal Městský soud v Brně za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku třemi lety vězení s podmíněným odkladem na pět let. Měla nahradit i údajnou škodu, tedy zaplatit deset milionů korun.

Odvolací soud dnes dospěl k závěru, že se ve věci trestný čin nestal. Proces se vleče léta a pro Hrubou znamenal konec její politické kariéry. Od počátku obvinění tvrdí, že je nevinná. Státní zástupce se nyní může obrátit na Nejvyšší soud. Zda tak učiní, zatím není jasné.

Úspěšnou politickou kariéru dnes čtyřiasedmdesátileté Hrubé zastavil v srpnu 2006 podpis smluv s firmou Wilson Properity na stavbu polyfunkčního objektu na náměstí Míru. Šlo o někdejší armádní objekt, který město dostalo bezúplatně od státu. Jedinou podmínkou bylo to, že nebude po jistý čas komerčně využit. Smlouvy podepsané Hrubou byly ale v rozporu s tímto ustanovením. Ministerstvo obrany proto požádalo Brno o zaplacení pokuty bezmála deset milionů korun, které následně dostalo.

Jenže Obvodní soud pro Prahu 6 v únoru rozhodl, že ministerstvo nemělo právo nařizovat městu, jak s nemovitostí nakládat. Tím Brnu přiřkl navrácení deset milionů korun.

Firma Wilson Properity chtěla v lokalitě postavit dům s 80 byty a službami. Pozemky získala od Brna-středu do nájmu za symbolickou korunu za metr čtvereční na rok. Hrubá se hájila tím, že firma se zavázala dekontaminovat prostor, což přijde na mnoho milionů korun. „Pouze jsem podepsala to, co schválila rada městské části a co mi připravili k podpisu dva erudovaní právníci,“ řekla Hrubá při minulém jednání krajskému soudu. Její odpůrci však tvrdí, že rada schválila pouhý záměr, tedy že je možné jej dále rozpracovat, nikoli však samotný projekt.