Do Horního Slavkova se vracejí vlaky, SŽDC opravila trať

Horní Slavkov (Sokolovsko) – Druhá opuštěná trať za rok ožívá v Karlovarském kraji. Správa železniční dopravní cesty slavnostně zahajuje provoz z Krásného Jezu do Horního Slavkova na Sokolovsku. Trať bude využívat slavkovský výrobce vagonů, slavkovská radnice ale usiluje také o obnovení osobní dopravy.

Loni v srpnu slavnostně obnovily Karlovarské minerální vody dopravu na své vlečce do Kyselky, dnes je napodobí státní SŽDC a znovu otevře lokálku z Krásného Jezu do Horního Slavkova. „Šlo o úsek dlouhý asi šest kilometrů. Byl na něm kompletně vyměněn železniční svršek, opravily se mostky i skalní zářezy kolem trati,“ popsal mluvčí železniční správy Jakub Ptačinský.

Slavnostní otevření obnovené trati proběhlo v 11 hodin na zastávce Horní Slavkov-Kounice. Ta se sice dříve na trati nevyskytovala, jde ale o přejmenovanou původní zastávku Ležnice. Právě odtud bude od 13 do 17 hodin jezdit historický vlak do Krásného Jezu, poslední jízda bude až do Karlových Varů.

Vlaky se na slavkovskou trať vrátí po šestnáctileté pauze, přestaly tudy jezdit v roce 1997 stejně jako v navazujícím úseku do Lokte. Horní Slavkov včetně místních firem potom zůstal odkázán pouze na silniční dopravu, a to včetně místního výrobce železničních vagonů.

Kromě nákladní dopravy budou jezdit po oživené dráze i osobní vlaky – a to nejen dnes po slavnostním zahájení. Karlovarský kraj objednal prázdninové vlaky, jezdit budou od 5. července do 1. září v sobotu, neděli a v pátek 5. července o státním svátku. „Věřím, že zprovoznění trati obyvatelé ocení a budou spoje využívat,“ poznamenal náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil (ČSSD).

Přes Horní Slavkov vedla železniční trať od roku 1901, kdy rakouská Státní dráha prodloužila lokálku Nové Sedlo u Lokte – Loket až do Krásného Jezu. Propojila tak chebsko-karlovarskou trať s dráhou Mariánské Lázně – Karlovy Vary. Po roce 1997 ale opět jezdily vlaky pouze po starším úseku do Lokte, zbytek trati osiřel.

Slavkovská trať před rekonstrukcí v roce 2012
Zdroj: Jan Sokol/ČTK