Pardubický kraj stvrdil spojení nemocnic, opozice varuje před korupcí

Pardubice – Zastupitelé Pardubického kraje schválili sloučení pěti nemocnic do jediné akciové společnosti. Po vzoru některých dalších krajů tak chce zajistit výhodnější pozici pro vyjednávání a nižší ceny například při nákupu vybavení, slibuje také lepší péči a doufá ve snazší řízení. Spojování nemocnic však má i své kritiky, kteří – rovněž s odkazem na jiné kraje – varují před otevřením velkého prostoru pro korupci.

Krajské nemocnice v Pardubickém kraji jsou ztrátové, za rok prohospodaří kolem 150 milionů korun, které jim potom musí dávat kraj. Doufá, že spojení pěti nemocnic do jediné společnosti jejich hospodaření zlepší. Plán, o kterém se v kraji hovoří od loňského roku, již dospěl do finále – schválilo ho krajské zastupitelstvo. „Kroky, které byly schváleny, mohou načíst stomilionovou úsporu. To je číslo, které se v ekonomice nemocnic projeví,“ zdůraznil náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Opozice ale slučování nemocnic kritizuje, tvrdí, že tak kraj nic nevyřeší. „Z pěti chudých akciových společností nevznikne jedna bohatá pouhým sloučením,“ uvedl zastupitel Josef Janeček (ODS). Naopak podle opozičních politiků hrozí, že se v krajském nemocničním holdingu rozleze korupce – bude totiž mnohem méně manažerů, které bude třeba podplácet. „Bude velké riziko zhoršení korupčního prostředí,“ upozornil Janeček.

Vedení kraje připouští, že bude třeba řádně dohlížet na chování manažerů nové nemocniční společnosti. „Jsem pro, aby manažeři, kteří budou za tyto věci zodpovědní, byli dobře zaplacení, na druhou stranu aby byli podrobeni tvrdému kontrolingu,“ řekl náměstek Jílek.

Velké dohady také vyvolává otázka, kdo vlastně slučování nemocnic připraví a kdo nastaví pravidla. Samotná akciová společnost začne fungovat od července příštího roku.

Erik Knajfl o spojení nemocnic (zdroj: ČT24)